Het Derde Oog

Schrijfster: Usha Uppal

Het voorhoofdchakra

Vorige week hebben we in de chakrareeks het keelchakra behandeld: het chakra van de communicatie en expressie. Deze week gaan we verder met het zesde chakra: het chakra van de helderziendheid, visie en analytisch vermogen, namelijk het voorhoofdchakra (Sanskriet: ‘Ajna’). Dit chakra wordt ook wel het Derde Oog genoemd.

In dit artikel kijken we naar de verschillende thema’s en blokkades die we kunnen aantreffen in het voorhoofdchakra. We kijken hierbij ook naar de relatie van het derde oog met de andere chakra’s. Verder bieden we enkele kundalini yoga kriya’s aan, zodat je je voorhoofdchakra nog mooier kunt laten stromen.

Mocht je de eerste vijf artikelen van deze chakrareeks gemist hebben, dan kun je hier lezen over het basischakra, hier over het navelchakra, hier over het zonnevlechtchakra, hier lezen over het hartchakra, en hier over het keelchakra.

Thema’s in het voorhoofdchakra

Het voorhoofdchakra bevindt zich tussen en iets boven de wenkbrauwen. Het is verbonden met de pijnappelklier. Deze klier lijkt op een dennenappel, en heeft de grootte van een rijstkorrel.


De kleur van het derde oog is indigoblauw. In het Engels wordt dit ook wel ‘midnight blue’ genoemd, en het derde oog heeft ook met de nacht te maken, zoals we zullen zien.

De pijnappelklier speelde al in vroegere beschavingen een rol: er zijn afbeeldingen uit de Soemerische cultuur, waarin priesters een dennenappel vasthouden. In de Egyptische cultuur speelde het Oog van Horus een grote rol: dit oog lijkt erg op een deel van de hersenen met daarin de pijnappelklier. Men kende het belang van de pijnappelklier, en de mogelijkheden die het derde oog in zich draagt. Het wordt ook wel het Alziende Oog genoemd, en is alomtegenwoordig in occulte gemeenschappen. We zien het Oog van Horus terug in allerlei afbeeldingen in deze tijd, zoals op een dollarbiljet. Occult betekent niets anders dan ‘verborgen’: eigenlijk net zoals het derde oog, waar we kijken voorbij de fysieke realiteit, die verborgen blijft als het derde oog niet gebruikt wordt.


Helderziendheid, visioenen, het droombewustzijn, en de fantasie maken deel uit van de functies van dit chakra. In het voorhoofdchakra kun je voorbij de dingen zien: je kijkt voorbij de fysieke werkelijkheid. De functies van dit chakra kunnen getraind worden, waardoor het waarnemingsvermogen kan groeien. Meditatie, een droomdagboek bijhouden, en visualisaties kunnen helpen om dit chakra beter te laten stromen. Kundalini yoga is van alle yogastijlen het meest toegespitst op het activeren van het derde oog. We geven onder on dit artikel de kriya’s en meditaties die het meest effectief inwerken op het activeren van het derde oog.

De pijnappelklier maakt melatonine en serotonine aan. Melatonine regelt je slaapritme: als je moeite hebt met in- of doorslapen, dan kan het zijn dat de aanmaak van melatonine ontregeld is. Dit kan komen door ‘s avonds teveel blauw licht (achter je laptop zitten bijvoorbeeld) te zien, of door een hoog gehalte aan cortisol in de avond (stress) bijvoorbeeld.

Serotonine is onder andere verantwoordelijk voor je stemming: een tekort kan leiden tot een depressie bijvoorbeeld. Ook je libido wordt gereguleerd door de serotonine die je pijnappelklier aanmaakt. Inname van extra vitamine D kan helpen om de aanmaak van serotonine te stimuleren.

De pijnappelklier is ook verantwoordelijk voor je circadiaans ritme: je 24-uurs ritme. Regelmaat is hierbij belangrijk: regelmatig slapen en op vaste tijden naar bed gaan en opstaan.

Ook je geloof (en dat beperkt zich niet slechts tot een religie), het beeld dat je van jezelf hebt en van de wereld hebt, spelen een rol in het derde oog. Mensen die een strikt gelovige of andere dogmatische opvoeding hebben genoten, hebben vaak moeite om toegang te krijgen tot hun derde oog. De geloofsopvattingen zitten zo vast in het derde oog, dat het dan lastig kan zijn om de subtielere eigen waarneming de ruimte te geven en te ontplooien.

In het derde oog vinden we verder onze cognitieve vermogens, zoals ons analytisch vermogen, het vermogen om overzicht te houden en om te structureren. Ook kunnen we hier inzichten verkrijgen, het overzicht houden, en prioriteiten stellen.

Dit chakra heeft ook te maken met visie en leiderschap. Je kunt denken aan de adelaar, koning van de luchten, die feilloos kan inzoomen en uitzoomen. Een adelaar kan van grote afstand het overzicht houden, en op details inzoomen (op zijn prooi), als dat nodig is. Dit heeft te maken met het stellen van prioriteiten: inzoomen heeft alleen zin als het detail relevant is - anders is het zonder van de energie. Een adelaar is geduldig, en komt alleen in actie als het echt de moeite waard is. Het derde oog is ook belangrijk in timing, en het inschatten van en anticiperen op situaties.


Het derde oog kun je zien als een innerlijk oog. Vaak sluit men de ogen als men toegang wil hebben tot het derde oog, zoals tijdens een meditatie. Kijk maar eens naar de ogen van Boeddha bijvoorbeeld, of van yogi’s: de ogen zijn gesloten, net als in een slaap. Om het derde oog te activeren is het nodig om naar binnen te gaan, en voorbij de fysieke werkelijkheid te gaan. Dat lukt beter als we ons tijdelijk afsluiten van de dagelijkse realiteit om ons heen, en onze fysieke ogen even een rust gunnen, zodat we ons kunnen concentreren op ons derde oog.

Het derde oog is donkerblauw, de kleur van de nacht. Ons dagbewustzijn, waarin we ons bewust zijn van de fysieke werkelijkheid, wordt gesymboliseerd door de zon. Het derde oog gaat over het nachtbewustzijn, de maan: visioenen, droombewustzijn, fantasie, het onderbewustzijn, en helderziendheid.


Het derde oog kan ons wijsheid brengen. Het is niet voor niets dan men iemand die de toekomst kon lezen, een ‘ziener’ noemde.

Valkuilen

Een chakra kan voor ons werken: dat is een ideal situatie. Tegelijkertijd kan een chakra te hard aan het werk zijn; bijvoorbeeld als het compenseert voor een tekort in een ander chakra. Hieronder kijken we niet alleen naar de kracht, maar ook naar de andere kant van de medaille van het derde oog.

Compensatie voor onveiligheid

Het Derde oog kan gaan compenseren voor onveiligheid in andere chakra’s. Derde oog kan een veilige plek zijn, als er bijvoorbeeld sprake is van emotionele of fysieke onveiligheid. Ons denken, ons ‘hoofd’ kan een plek zin waarin je houvast kunt vinden, als er dingen gebeuren die onveilig voelen of die traumatisch zijn. Misschien denk je teveel, zit je teveel in je hoofd, en te weinig in je gevoel. Dit soort patronen ontstaan vaak in de kindertijd. Gelukkig kunnen we deze patronen verhelpen: onderaan dit artikel staan links naar oefeningen, coaching en video's die jou kunnen helpen om de chakra's in balans te brengen en om een mooie kundalini yoga practice op te bouwen.

Overprikkeld derde oog

Ons derde oog kan overbelast raken als er te veel prikkels in onze omgeving zijn. Het derde oog wordt dan te actief. We kennen allemaal wel dat overprikkelde gevoel na een bezoek van een winkelcentrum: er komt teveel informatie op ons af. Een wandeling in de natuur, een rustgevende kriya of meditatie geeft ons juist het tegenovergestelde gevoel: we voelen ons rustig en helder.

Blauw licht van devices kan ons derde oog teveel activeren, waardoor we geen rust voelen en slecht slapen. Het beste is om in de avond niet meer in blauw licht te zitten. We slapen dieper als we in de avond niet achter onze laptop zitten. Inslapen gaat dan ook beter; iedereen maakt het wel mee dat je te lang achter je computer gezeten hebt, waardoor je hoofd nog te actief is als je gaat slapen. De kwaliteit van je slaap gaat dan ook achteruit: je kunt oppervlakkige dromen hebben waarin je je gestrest voelt. Terwijl je ook lucide dromen kunt hebben, en diepgaande symbolische dromen, als je derde oog ontspannen is, goed verzorgd wordt, en de juiste oefeningen krijgt.


Calcificatie van de pijnappelklier

Fluoride zorgt ervoor dat onze pijnappelklier gecalcificeerd kan raken: er komen dan kleine kalkplekjes op de pijnappelklier. Dit kan ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld minder melatonine wordt aangemaakt. In Nederland wordt er geen fluoride aan het water toegevoegd, maar in de Verenigde Staten bijvoorbeeld wel. In de meeste tandpasta zit fluoride: het kan knap lastig zijn om tandpasta zonder fluoride te vinden. Zelf tandpasta maken is ook nog een optie, dat kan al met wat kokosolie, baking soda en etherische olie. Op het internet zijn vele recepten te vinden.

Behalve het vermijden van fluoride, kun je nog meer doen om te voorkomen dat je pijnappelklier gecalcificeerd raakt. Zoals hierboven genoemd helpt het je derde oog als je ‘s avonds geen blauw licht meer gebruikt: blauw licht voorkomt dat je pijnappelklier melatonine aanmaakt, en dat kan wel vier uur duren. Het helpt ook om in een donkere kamer te slapen. Verder is een regelmatig dag-nachtritme belangrijk.

Zonlicht (indirect zonlicht kan ook) is ook belangrijk: de pijnappelklier is een soort filter voor licht en donker. Als we overdag niet genoeg daglicht (indirect zonlicht is nog beter) krijgen, dan werkt dat door in de pijnappelklier. Let wel, het is beter om niet direct in de zon te kijken - mocht je van plan zijn om een zonnebad te nemen.


Yoga en meditatie zijn helpen ook bij het decalcificeren van je pijnappelklier, zodat onze pijnappelklier optimaal kan functioneren. Hieronder geven we kundalini yoga kriya’s en meditaties die mooi inwerken op onze pijnappelklier.

Kundalini en het derde oog

Het derde oog is in kundalini yoga erg belangrijk. Als de kundalini (levensenergie) ontwaakt, dan stijgt deze energie op, door de chakra’s naar het kruinchakra. Het derde oog wordt geactiveerd als de kundalini ontwaakt. Het kan voorkomen dat iemand daarna helderziende gaven krijgt. Het is belangrijk dat het ontwaken van de kundalini op een verantwoorde manier in gang gezet wordt. Het beoefenen van kundalini yoga is een uitstekende manier om op een veilige manier de kundalini te laten ontwaken.

Hier volgen enkele kundalini yoga kriya’s ter ondersteuning van het voorhoofdchakra. De kriya’s helpen je onder andere om je voorhoofdchakra te openen, en om blokkades op te ruimen.

Kundalini yoga kriya’s voor het voorhoofdchakra

  • In deze video laat Guru Gian je zien hoe je deze krachtige kundalini yoga meditatie voor het derde oog kunt uitvoeren. Deze meditatie voor krachtige energie is ideaal als je een dag voor je hebt waarbij je veel moet doen. Je maakt in deze meditatie gebruik van de mantra ONG. De mantra stimuleert de Kundalini om door het middelste kanaal omhoog te komen en daardoor je derde oog stimuleert. Dit zorgt voor stabiliteit in je energie en zorgt voor motivatie.

  • In deze video laat Guru Gian je zien hoe je de ‘Fire krya’ kunt uitvoeren. Guru Gian: ‘De Fire Kriya is een zeer krachtige meditatie die het vuur element activeert. Vuur staat voor zuiveren, transformatie, expansie. Het is een krachtige "derde oog" opener. Uitdagend en effectief. Dit is de echte yoga.’

Je kundalini yoga practice

Je kunt ook je eigen kundalini yoga practice gaan ontwikkelen, en je steeds meer bewust worden van de chakra’s. De kriya’s werken in op specifieke chakra’s, en er zijn ook sequences die zich richten op specifieke chakra’s. Zo kun je de blokkades in je chakra’s langzaam maar zeker helen.

Hieronder hebben we enkele mogelijkheden binnen de Kundalini Yoga Club en Guru Gian voor je op een rij gezet:

  • Je kunt online lessen volgen bij Kundalini Yoga Club, waarbij je kunt kiezen uit de 250 lessen die bij jou en jouw behoeften passen.
  • De Kundalini Yoga Club biedt wekelijks een gratis meditatie en kriya aan.
  • Kijk hier voor coaching opleidingen en sessies, teacher trainingen en retraites door Guru Gian.

Coaching door yoga expert Guru Gian

Guru Gian biedt een Transformatie Coachingsessie aan van negentig minuten. Jasper (Guru Gian) gaat met jou kijken wie je ten diepste bent, wat je tegenhoudt, en wat je werkelijk wilt. Daarna maakt hij met jou een actieplan met drie concrete stappen. Dit kan net het steuntje in je rug zijn dat je nodig hebt, om  te gaan staan voor jouw visie, jouw intuitie, en om meer ruimte te voelen om jouw derde oog beter te laten doorstromen.

kundalini yoga guru

We hopen dat je dit artikel met plezier gelezen hebt, en dat je voorhoofdchakra volledig tot bloei komt. Volgende week gaan we verder het met het het laatste chakra, kruinchakra: tot dan!

Sat nam

Over de schrijver
valentine
Door

valentine

op 16 Jan 2023

de links naar de meditatie werken helaas niet.. ben wel benieuwd :-)

Reactie plaatsen