Het Kruinchakra

Schrijfster: Usha Uppal

Chakrareeks Chakra Kruinchakra Kundalini Yoga Lotus Meditatie

Het Kruinchakra 

De zeven chakra’s spelen een grote rol binnen kundalini yoga, en dat is ook de reden waarom we er een reeks van zeven artikelen aan wijden. Het beoefenen van kundalini yoga is een mooie manier om bekend te raken met de chakra’s, en om te ervaren wat ze voor ons doen. De kriya’s zorgen ervoor dat de chakra’s optimaal doorstromen, waardoor de kundalini kan opstijgen en waardoor we een hogere kwaliteit van leven ervaren. 

In dit artikel behandelen we nog eens kort de chakra’s in het algemeen, waarna we kijken naar de thema’s die een rol in het kruinchakra kunnen spelen. Daarna kijken we welke blokkades de doorstroming van de energie in het kruinchakra kunnen belemmeren. Tenslotte bieden we twee video’s met kriya’s aan waarmee je je kruinchakra (Sanskriet: Sahasrara) optimaal kan laten stromen.  

Mocht je de eerste zes artikelen van deze kundalini yoga chakrareeks gemist hebben, dan kun je hier lezen over het basischakra, hier over het navelchakra, hier over het zonnevlechtchakra, hier over het hartchakra, hier over het keelchakra, en hier over het derde oog. 

Wat zijn chakra’s 

Chakra betekent ‘wiel’ in Sanskriet: de chakra’s kun je zien als energiecentra waarbinnen jouw energie stroomt. De chakra’s hebben specifieke functies, en corresponderen met specifieke klieren. Als je al een tijdje kundalini yoga beoefent, dan ben je al bekend met de chakra’s. 

Je kunt enorm groeien door meer in contact te komen met je chakra’s. Als er een blokkade zit in een van de chakra’s, dan kan de energie daar niet goed doorstromen. Hoe meer een chakra kan doorstromen, hoe beter de functies van het chakra tot uiting komen, en hoe meer de kundalini energie kan opstijgen. Door kundalini yoga te beoefenen gaan de chakra’s beter doorstromen: je zult dit zonder twijfel gemerkt hebben als je al ervaren bent in kundalini yoga. Het mooie van kundalini yoga is dat je de chakra’s leert kennen, ermee leert werken en ze voor je kunt laten werken. 

Hier kun je meer lezen over de chakra’s in het algemeen. 

Chakrareeks Chakra Kruinchakra Kundalini Yoga Lotus Meditatie

Thema’s in het kruinchakra

Het kruinchakra ligt bij onze fysieke kruin, boven op ons hoofd. De klier die hierbij hoort, is de hypofyse, die weer andere klieren aanstuurt. Deze klier is ook belangrijk voor onze gehele hormoonhuishouding. 

In het Engels heet het kruinchakra ‘Crown chakra’: waar het basischakra een fundament is voor de andere chakra’s, is het kruinchakra de bekroning van alle chakra’s. Je zou kunnen zeggen: hier kom je thuis bij wie je werkelijk bent en kom je in contact met je wijsheid. 

Hier weet je dat je meer bent dan alleen je lichaam, en dat we thuis zijn in de niet-fysieke wereld - waarvan we soms vergeten dat die bestaat. Voor veel ‘primitieve’ volkeren is de niet-fysieke wereld echt; echter nog dan alleen de fysieke wereld. De fysieke wereld wordt door deze volkeren gezien als een illusie. We zijn in de Westerse wereld eigenlijk door het sciëntisme gaan geloven dat deze spirituele wereld niet bestaat. Uiteindelijk gaat het om balans: we leven op aarde in ons fysieke lichaam, en we hebben tegelijkertijd een spirituele oorsprong. Dit hoeft geen dualiteit te zijn, en in het kruinchakra kunnen we dat weten. 

Als we ons kunnen verbinden met onze spirituele oorsprong, dan gaan we voorbij plaats en tijd. We weten dan dat het werkelijke geluk niet in de materiële wereld te vinden is. We kunnen meer rust en vrede ervaren als we verbonden zijn met onze spirituele oorsprong. 

In tijden van crisis blijkt dit maar al te vaak essentieel: mensen die zich kunnen verbinden met een hogere werkelijkheid voelen zich beter bestand tegen een crisis. Zij hebben een innerlijk anker, iets waar zij op terug kunnen vallen. Beoefenaars van kundalini yoga ervaren dit, en ook beoefenaars van yoga in het algemeen. Een crisis kan ook een aanleiding zijn om (kundalini) yoga te gaan beoefenen: yoga helpt ons op vele manieren.  

De kleur van het kruinchakra is paars, violet. Violet heeft de kortste golflengte en de hoogste vibratie van het hele kleurenspectrum. Deze hoge trilling heeft een helende werking, en we kunnen de kleur gebruiken in visualisaties, en edelstenen, zoals amethist, gebruiken om ons kruinchakra en onze verbinding met het goddelijke te versterken. 

Lotus Kundalini yoga chakrareeks Kruinchakra

Het symbool voor het kruinchakra in de Hindoeïstische traditie is de duizendbladige lotus. In het kruinchakra kom je werkelijk thuis, en dat geeft een oneindige bloei. In de Egyptische traditie wordt het gesymboliseerd door de lemniscaat: het oneindigheidssymbool. In dit symbool kun je zien dat het leven oneindig is.  

Het kruinchakra heeft een opening aan de bovenkant, en niet aan de voorkant, zoals de andere zes chakra’s. Via deze opening kun je verbinding maken met de spirituele wereld. We hebben die verbinding allemaal; deze kan echter meer of minder open zijn. 

Chakrareeks Chakra Kruinchakra Kundalini Yoga Lotus Meditatie

Thema’s in het kruinchakra

Hieronder bekijken we welke thema’s we vinden in het kruinchakra. 

Bij een optimaal stromend kruinchakra kun je het volgende ervaren: 

 • Eenheid: je gaat voorbij de dualiteit en weet dat alles een is en verbonden is met elkaar. 
 • Je weet wie je bent: in je fysieke jasje en je jasje van licht.
 • Je weet waarom je op aarde gekomen bent en je ervaart je leven als zinvol.
 • Je voelt je verbonden met de spirituele wereld.
 • Je weet dat je uniek bent.
 • Je staat in contaact met je helderwetendheid en wijsheid.
 • Je kent jouw waarheid, en je weet het het beste voor jezelf.
 • Je hebt verlichting, samadhi, het nirvana ervaren.
 • Je kunt je overgeven aan je hoger weten.
 • Je voelt rust en vrede.

Chakrareeks Chakra Kruinchakra Kundalini Yoga Meditatie

Blokkades in het kruinchakra

Het kan voorkomen dat er minder stromende gebieden in het kruinchakra zijn. Die kunnen te maken hebben met: 

 • Het vergeten van onze spirituele oorsprong, jezelf verliezen in de materiële wereld.
 • Angst voor de dood: je denkt dat je ziel ook sterft als je lichaam sterft, of je denkt dat je geen ziel hebt en in het niets oplost als je sterft.
 • Depressie: je weet niet meer waarvoor je leeft, je ziet jezelf niet in volle glorie en je voelt je niet verbonden met alles wat is.
 • Gebrek aan zingeving, zinloosheid: je weet niet waarom je op aarde bent gekomen, en waarom je leeft.
 • Eenzaamheid: je voelt je alleen op aarde en in het universum. Er is een gebrek aan verbinding. 
 • Geen vertrouwen in het eigen weten: bijvoorbeeld omdat er in jouw omgeving de nadruk gelegd werd op een andere waarheid.

Natuurlijk kunnen we onszelf helen, onze blokkades opheffen en de chakra’s mooi laten stromen. Bewustwording is vaak al een eerste stap. De Kundalini Yoga Club streeft ernaar om ieder mens op zijn/haar pad te begeleiden, zodat we optimaal tot bloei kunnen komen. Lees hieronder verder hoe je je kruinchakra nog beter kunt laten doorstromen en kunt ervaren hoe dat voelt. 

Chakrareeks Chakra Kruinchakra Kundalini Yoga Lotus Meditatie

Manieren om je kruinchakra mooi te laten stromen

Kundalini yoga 

Door kundalini yoga in het algemeen te beoefenen wordt je je bewust van de chakra’s. De kriya’s werken in op specifieke chakra’s, en er zijn ook sequences die zich richten op specifieke chakra’s. Zo kun je de blokkades in je chakra’s langzaam maar zeker helen. 

Het mooie is dat je door kundalini yoga te beoefenen gebruikmaakt van alle helende technieken en yogastijlen zoals mediteren, het zingen van mantra’s, het uitvoeren van asana’s (yogahoudingen), mudra’s (handgebaren), pranayama (ademhaling) en visualisaties. 

Je kunt ook een abonnement nemen op de online lessen: dan heb je toegang tot 250 meditaties en kriya’s van de Kundalini Yoga Club. Je kunt dan je eigen programma samenstellen, op basis van je eigen behoeftes. Er zitten ook meditaties en kriya’s bij die helend inwerken op de chakra’s.  

Kriya en meditatie

Wij hebben een prachtige kundalini yoga kriya en meditatie voor jou uitgekozen waarmee je jouw kruinchakra mooi open kunt houden.

 • Kriya Foundation for Infinity: deze kriya stimuleert het kruinchakra, waarmee je verbonden bent met het grote geheel, het Universum, God. Ofwel: je eigen oneindigheid. In deze video kun je de oefeningen zien die bij deze kriya horen, je chant ook mee en luistert naar een mantra terwijl je mediteert. 
 • Meditatie voor het kruinchakra: In deze video doe je een geleide kundalini yoga meditatie. Je komt in volledige ontspanning, waardoor je kruinchakra zich kan openen. Laura legt uit hoe het kruinchakra werkt, waar het over gaat, en hoe je het kan laten stromen. 

Meditatie

Bij de Kundalini Yoga Club bieden we elke week een gratis meditatie aan. Daar kun je altijd gebruik van maken. Door te mediteren keer je naar binnen. Dit is belangrijk in het ervaren en laten stromen van je kruinchakra.

Opleidingen en retreats door Guru Gian

Deze zijn bij uitstek geschikt voor het laten opengaan van jouw kruinchakra: je gaat een proces aan waarbij je bij jezelf komt. Je maakt een groei door waardoor je wijsheid vergaart en dit aan anderen kunt doorgeven. Misschien ben je al yoga beoefenaar en wil je je practice verdiepen met kundalini yoga en daar les in geven. Of je neemt de wijsheid van de opleiding of retraite mee in je leven en doet daar je voordeel mee. Een teacher training of een retreat zijn manieren om diep in jezelf te gaan en daar de eeuwige rijkdom te vinden.    

In het moderne leven is nu eenmaal veel afleiding; het kan moeilijk zijn om de rust of de ruimte te vinden om de diepte in te gaan. Of om een practice op te bouwen met meditatie en kundalini yoga. Door een teacher training of retreat te volgen, kun je deze constructieve manier van leven neerzetten op je ‘harde schijf’, en dat meenemen naar huis. 

Je doet tijdens een retreat of teacher training veel ervaringen op, en je krijgt inzichten. Na de training of retreat, begint de integratiefase. Je zal merken dat je nieuw verworven rijkdom doorwerkt in je leven; soms roept dat weerstand op, maar meestal merk je hoeveel rijker, dieper en mooier je leven is geworden. 

Coaching

Guru Gian biedt een Transformatie Coachingsessie aan van negentig minuten. Jasper (Guru Gian) gaat met jou kijken wie je ten diepste bent, wat je tegenhoudt, en wat je werkelijk wilt. Daarna maakt hij met jou een actieplan met drie concrete stappen. Dit kan net het steuntje in je rug zijn dat je nodig hebt, om te zijn wie je werkelijk bent. 

kundalini yoga guru


De Kundalini Yoga Club wenst jou alle goeds op jouw reis door de chakra’s, en wij hopen dat jouw kruinchakra nog mooier is gaan bloeien na het lezen van dit artikel. 


Sat nam


Chakrareeks Chakra Kruinchakra Kundalini Yoga Lotus Meditatie


Over de schrijver
Reactie plaatsen