Het Hartchakra

Schrijfster: Usha Uppal

Het hartchakra: Anahata

In het vorige artikel van de chakrareeks hebben we het zonnevlechtchakra behandeld: het chakra van vuur en persoonlijke kracht. Deze week gaan we verder met het meest centraal gelegen chakra van de zeven chakra’s: het chakra van de liefde, namelijk het hartchakra (Sanskriet: ‘Anahata’).

In dit artikel kijken we naar de verschillende thema’s en blokkades die we kunnen aantreffen in het hartchakra. Verder bieden een klassieke yogahouding aan en enkele kundalini yoga kriya’s, zodat je je hartchakra nog mooier kunt laten stromen.

Mocht je de eerste drie artikelen in de chakrareeks gemist hebben, dan kun je hier lezen over het basischakra, hier over het navelchakra, en hier over het zonnevlechtchakra.

Thema’s in het hartchakra

Het hartchakra ligt ter hoogte van onze borst, bij ons hart en longen. Prana, onze levensenergie, komt via de lucht naar onze longen. We kunnen deze energie via ons hartchakra ervaren.

Het element in dit chakra is lucht, en de kleur groen. Zachtroze hoort ook bij het hartchakra, het is immers het chakra van de liefde (felroze hoort meer thuis bij het chakra van de sensualiteit: het navelchakra).

In het hartchakra kunnen we liefde geven en ontvangen, en hier een balans in vinden. Hier verlangen we naar het uitwisselen van liefde. In dit chakra willen we gezien worden door de ander, om wie we werkelijk zijn: het gaat om onvoorwaardelijke liefde.

We kunnen in ons hart voelen wat het betekent om met miljarden mensen en ontelbare schepselen samen te zijn op aarde, en we kunnen empathie voelen voor anderen. In ons hart kunnen we ook dankbaar zijn: dankbaar dat we leven, dat we geliefden in ons leven hebben, dat we liefde kunnen voelen, dat we mooie ervaringen mogen hebben, en ga zo maar door.

We maken nu even een uitstap naar de Tarot, om de thema’s in het hartchakra goed te illustreren. Symbolen werken diep in op ons onderbewustzijn, en kunnen soms meer tot ons spreken dan woorden - vandaar deze afbeeldingen. We gaan straks verder met de kundalini yoga kriya’s die zo mooi inwerken op dit prachtige oneindige chakra!

In ons hart zetelt ons stralende innerlijke kind, dat moedig is en ongeacht de vorige ervaring vol overgave in de volgende ervaring springt. De tarotkaart ‘De Zon’ symboliseert dit aspect van het hartchakra zo treffend: we zien een naakt kind, puur en onschuldig, stralend en open, klaar om het leven te omarmen. De stralende zon en zonnebloemen symboliseren ons stralende bewustzijn, en het witte paard symboliseert de zuiverheid van onze ziel.

De tarotkaart De Geliefden symboliseert het hartchakra ook zo mooi: twee naakte mensen (ontdaan van al het uiterlijke vertoon en de rollen die we spelen in het dagelijkse leven) die zich verbinden met het hogere, het geestelijke (de Engel). De engel zegent de mensen, heiligt de liefde tussen twee mensen. In de verte rijst de paarse berg die wijsheid symboliseert: hoe dieper we afdalen in het hartchakra, hoe meer liefde we kunnen voelen, en hoe wijzer we worden. Op de achtergrond schijnt de zon, net zoals bij de andere tarotkaart De Zon.

Minder stromende delen (‘blokkades’) in het hartchakra

Natuurlijk kunnen er ook moeilijke tijden aanbreken in ons hart en longen. Het hartchakra stroomt daar dan minder vloeiend. We kunnen onszelf echter ondersteunen als we het nodig hebben. Hieronder bespreken we enkele thema’s die we aan kunnen treffen in het hartchakra, en hoe we hier constructief mee om kunnen gaan.

Gekwetst innerlijk kind

Een van de meest voorkomende blokkades in het hartchakra is het gevoel niet geliefd te zijn: de oorsprong hiervan kunnen we vaak vinden in de kindertijd: zijn we gezien door onze ouders, hebben ze getoond dat ze onvoorwaardelijk van ons hielden? Of voelden we ons verwaarloosd, niet gezien, en misschien zelfs ‘slecht’ omdat we dachten dat het onze schuld was dat we de liefde en aandacht niet kregen waar we zo naar hunkerden? Misschien heeft het innerlijke kind wellicht het vertrouwen verloren dat er iemand echt van hem of haar houdt. Het innerlijk kind kan zich eenzaam voelen in het hart, en het kan gebeuren dat het kind later in het leven, als het volwassen is, het moeilijk vindt om een partner te vinden.

We kunnen het innerlijke kind echter zelf bij de hand nemen, en we kunnen als volwassenen goed voor ons hartchakra zorgen en ons omringen met mensen die ons liefhebben. Hieronder geven we kriya’s mee waarmee je je hartchakra kunt ondersteunen.

Rouw, verlies, verdriet

In het hartchakra zetelt ook de andere kant van liefde: verdriet, verlies, eenzaamheid en rouw. Al deze aspecten van de menselijke ervaring kunnen we in het hartchakra vinden: een gebroken hart, of iemand die in stilte in de rouw is. Het hart neemt daar de tijd voor die nodig is; het hoofd wil misschien verder, maar in het hartchakra is geduld vereist. Het kan een tijd duren voordat verdriet gesleten is, langer dan we zouden willen. Het proces valt niet af te dwingen: we moeten geduld hebben, onszelf ondersteunen en wachten tot het hart geheeld is. Hieronder kun je lezen hoe we de pijn in ons hart kunnen helen en verlichten door middel van kundalini yoga.

Disbalans tussen geven en ontvangen

Soms hebben mensen een zeer stromende voorkant in het hartchakra, waarin ze heel veel geven aan anderen. Aan de achterkant is dan wel eens een verlegen teruggetrokken kind te vinden, of een gekwetst iemand die zich niet durft te laten zien.

Als we structureel teveel geven en te weinig ontvangen, dan lopen we ‘leeg’: we voelen ons op hartniveau dan niet meer gevoed. Dit kan leiden tot een burn-out: iedereen kent wel de situatie - al dan niet persoonlijk meegemaakt - van proberen een relatie te redden die niet meer te redden valt. Het is dan trekken aan een dood paard, of alleen de kar trekken in een relatie, en dat kost veel energie. Ondertussen wordt het hartchakra niet gevoed, iemand voelt zich niet gezien, en er is teleurstelling: dit kan op den duur leiden tot somberheid en uitputting.

Of er is sprake van een werknemer die alles geeft op het werk, en een werkgever die de werknemer uitbuit: geven en ontvangen zijn dan uit balans. De werknemer kan een tekort aan energie gaan voelen in het hart, op den duur een tekort aan endorfine waardoor iemand helemaal niet meer met plezier naar het werk gaat en misschien thuis komt te zitten.

Was de werknemer thuis dat kind dat emotioneel voor de ouders zorgde en niet gezien werd door diezelfde ouders? Vaak liggen er patronen uit de kindertijd aan ten grondslag. We kunnen contact maken met het innerlijk kind, en het helen.

Waarom vinden we het zo moeilijk om te ontvangen? Geloven we soms niet dat we het waard zijn? Het leven kan pijnlijk zijn, we krijgen allemaal ons deel. Echter, met ruimhartigheid en barmhartigheid voor onszelf komen we verder, en ervaren we steeds meer wijsheid en steeds diepere liefde. Hieronder kun je lezen hoe kundalini yoga ons hartchakra kan ondersteunen.

Kundalini yoga en heling in het hart

Je kunt het merken aan je ademhaling en je longen, als het om de een of andere reden niet goed stroomt in je hart: er drukt iets op je hart, je ademhaling zit in je borst, of je hebt het gevoel te weinig zuurstof te krijgen.

Kundalini yoga kan ons helpen in ons hart: er zijn vele kriya’s die ons hartchakra in balans brengen en helen. En denk eens aan poses waarmee je je borst opent, meditaties speciaal voor het hart, of mantras vol liefde die je kunt chanten. Misschien lopen de tranen over je wangen: dat mag ook, tranen van geluk, opluchting of verdriet dat eruit komt.

Ook het collectief ervaren van kundalini yoga kan ons steunen: we zijn niet alleen, er zijn genoeg mensen die ons kunnen begrijpen, en we zijn er voor elkaar. Samen chanten bijvoorbeeld, dat kan heel krachtig zijn en je hart helemaal openmaken. Jezelf verbinden, dat hoort ook bij het hartchakra. Jezelf verbinden met gelijkgestemden, met schoonheid, met zaken die jij belangrijk vindt.

Je kunt ook je eigen kundalini yoga practice gaan ontwikkelen, en je steeds meer bewust worden van de chakra’s. De kriya’s werken in op specifieke chakra’s, en er zijn ook sequences die zich richten op specifieke chakra’s. Zo kun je de blokkades in je chakra’s langzaam maar zeker helen.

Het mooie is dat je door kundalini yoga te beoefenen gebruikmaakt van alle helende technieken en yogastijlen zoals mediteren, het zingen van mantra’s, het uitvoeren van asana’s (yogahoudingen), mudra’s (handgebaren), pranayama (ademhaling) en visualisaties.

Het kundalini yoga Groene Dieet

Je kunt ook op andere manieren je hartchakra ondersteunen. Kundalini Yoga Club biedt Het Groene Dieet aan; past natuurlijk helemaal bij het hartchakra vanwege de kleur alleen al. Een detox gaat over zoveel meer dan alleen je lichaam zuiveren: het werkt door op meerdere niveaus. Je maakt een groei door: je komt je weerstand tegen, en oude patronen die je los wilt laten. Na de detox voel je je weer nieuw en fris, en je kunt elementen uit het dieet integreren in je leefstijl, zodat je op de lange termijn ook gezond blijft.

Goed voor jezelf zorgen is essentieel: in moeilijke tijden, of misschien juist in een tijd waarin je de ruimte voelt om dit te gaan doen.

Coaching door yoga expert Guru Gian

Guru Gian biedt een Transformatie Coachingsessie aan van negentig minuten. Jasper (Guru Gian) gaat met jou kijken wie je ten diepste bent, wat je tegenhoudt, en wat je werkelijk wilt. Daarna maakt hij met jou een actieplan met drie concrete stappen. Dit kan net het steuntje in je rug zijn dat je nodig hebt, om steviger te gaan staan en om jouw hartchakra beter te laten doorstromen.

Kundalini yoga kriya’s voor het hartchakra

Hier volgen enkele kundalini yoga kriya’s ter ondersteuning van het hartchakra. De kriya’s helpen je om je hartchakra te openen, om je daarin krachtig en zelfverzekerd te voelen. Gevoelens die dat belemmeren kunnen daarin meegenomen worden en opgelost worden, zodat je hartchakra mooi kan stromen.

 • Kriya voor het hartchakra
  Guru Gian laat zien hoe je deze mediatie uitvoert.
 • Instant heart opener 
  Deze meditatie opent je hartchakra.
 • Hartopener 
  Deze oefening is onderdeel van de Chakra Challenge, en helpt je om je hart te openen.
 • Hartchakra openen
  Dit is een volledige online kundalini yoga les van Guru Gian, gericht op het hartchakra.
 • Essence of Self Kriya 
  Dit is een bijzondere kriya, die de prana door je lichaam heen naar je hart brengt. Daar helpt hij je om je hartchakra te openen, zodat je liefde kunt voelen voor jezelf en anderen. Zonder bijvoorbeeld angst, wraakgevoelens of verdriet. Het is wel een stevige kriya, omdat je flink je armen gebruikt om de energie naar je hart te brengen. Het is een ideale kriya als je oude, emotionele wonden hebt die je wilt helen.

Meer weten, lessen of opleiding volgen?

 • Je kunt online lessen volgen bij Kundalini Yoga Club, waarbij je kunt kiezen uit de 250 lessen die bij jou en jouw behoeften passen.
 • De Kundalini Yogaclub biedt wekelijks een gratis meditatie en kriya aan.
 • Kijk hier voor coaching opleidingen en sessies, teacher trainingen en retraites door Guru Gian.

We hopen dat je dit artikel met plezier gelezen hebt, en dat je hartchakra volledig tot bloei komt.

Sat nam


Over de schrijver
Reactie plaatsen