Kundalini Yoga: Wat is het en hoe werkt het?
06 december 2021 

Kundalini Yoga: Wat is het en hoe werkt het?

Kundalini Yoga is super populair. Niet gek want het werkt gewoon.

Ondanks dat het goed werkt hebben we vaak geen idee waarom het zo goed werkt en hoe het precies werkt. In deze blog ga ik dieper in op de wetenschap van Kundalini Yoga. Nadat je dit gelezen hebt ben je nog enthousiaster voor Kundalini Yoga!


Wat is Kundalini Yoga


Kundalini Yoga wordt de Yoga van het Bewustzijn genoemd. Het is een dynamisch, krachtig instrument dat ontworpen is om je een ervaring van je ziel te geven.


                            Een voorbeeld van een dynamische Kundalini Yoga les.


In Kundalini Yoga gebruiken we de mentale, fysieke en subtiele energieën van het lichaam en brengen ze onder het domein van de wil, die het instrument van de ziel is. Deze techniek combineert nauwkeurig en bewust adem, mudra, oog-focus, mantra, lichaamssloten (bhandas), en houdingen om het kliersysteem in balans te brengen, het zenuwstelsel te versterken, de longcapaciteit te vergroten, en het bloed te zuiveren. Het brengt balans in lichaam, geest en ziel.


Kundalini Yoga is geen religie. Wanneer we de technologie van Kundalini Yoga toepassen op ons lichaam en onze geest, heeft het een verheffend effect op de geest. We voelen ons supergoed! Deze ervaring van blijdschap  is universeel en voor iedereen.


Kundalini Yoga is een yoga voor "huishouders", voor mensen die te maken hebben met de dagelijkse uitdagingen en spanningen van het hebben van een baan, het opvoeden van een gezin, en het leiden van een bedrijf. Het is een pad voor iedereen die de vaardigheden wil om succesvol om te gaan met de uitdagingen van deze tijd.


Kundalini Yoga werd zeer geheim gehouden tot 1969 toen Yogi Bhajan het openlijk onderwees om de mensheid voor te bereiden op de grote veranderingen die deze planeet doormaakt nu we overgaan van het Vissentijdperk naar het Aquariustijdperk. De oude technologie van Kundalini Yoga geeft ons het bewustzijn en de vastberadenheid om deze overgang soepel te laten verlopen.                          Yogi Bhajan: grondlegger van de moderne Kundalini Yoga in het Westen


Hoe werkt Kundalini Yoga: de technologie van transformatie


Kundalini Yoga is een oude technologie die ontworpen is om bewustzijnsverruiming te cultiveren door het ontwaken en verhogen van Kundalini energie langs de ruggengraat. Dit wordt bereikt door

  1.  Het activeren en openen van de energiecentra, chakra's genoemd, langs de ruggengraat.
  2. Het mengen en verenigen van prana (levenskracht) met apana (eliminerende energie), wat druk genereert wat weer helpt om de Kundalini te doen ontwaken en te doen stijgen.


kundalini yoga

                  Als prana & apana in de juiste verhouding samen komen wordt de Kundalini wakker


Het doel van alle yogas


Alle vormen van yoga hebben dezelfde doelen:

(1) het ontwaken tot het zielsbewustzijn,

(2) toegang krijgen tot spirituele energie, en

(3) het verenigen van het menselijk bewustzijn met het Universele Bewustzijn, de Goddelijke Bron, of God.


Yogi Bhajan zei dat Kundalini Yoga 16 keer sneller werkt dan Hatha Yoga. Dat is natuurlijk een beetje flauw want we hebben geen manier om deze getallen te bewijzen, maar het is waar dat de beoefening van Kundalini Yoga zeer snel resultaten oplevert. Dit is te danken is aan het feit dat het alle aspecten van de verschillende traditionele yoga praktijken combineert, waaronder:


Hatha Yoga - fysieke asana's

Raja Yoga - meditatie om de hogere geest wakker te maken

Mantra, Japa, of Naad Yoga - het herhalen en chanten van heilige klanken

Pranayama - ademhaling en adembewustzijn

Bhakti Yoga - toegewijd gebed, meditatie en chanten

Karma Yoga - dienstbaarheid

Tantrische Yoga - vereniging en balans van de polariteiten


kundalini tantra

                          Tantrische Yoga doe je samen maar kan ook alleen


Hoewel de verschillende aspecten van Kundalini Yoga lijken op andere yoga praktijken, zijn de benadering, beoefening, technieken, voordelen, en resultaten van Kundalini Yoga (zoals gedeeld door Yogi Bhajan) verschillend van andere systemen. Kundalini Yoga is een verenigd systeem dat werkt met een unieke dynamiek.


Het unieke systeem dat we Kundalini Yoga noemen


De integratie van vele yogatechnieken veroorzaakt een ontwaken in bewustzijn dat de resultaten van de afzonderlijke technieken alleen overtreft. Door regelmatig Kundalini Yoga te beoefenen, ontwikkelen we zeer snel een uitstraling en diepte van bewustzijn. Toegewijde beoefening genereert een gezuiverd krachtveld in onze geest en energielichamen dat het mogelijk maakt om een ontwaakte staat van bewustzijn te ervaren waarbij we ons bewust worden van ons Ziel (Zelf) en de aanwezigheid van het Oneindige/Goddelijke in onszelf.


Moderne Yogi's


Veel yogapraktijken in het verleden vereisten een geïsoleerde omgeving, zoals een ashram of een klooster. Dergelijke traditionele yogapraktijken richtten zich ook voornamelijk op een terugtrekking van de zintuigen, met de bedoeling om los te komen van het fysieke lichaam, het te overstijgen en te ontsnappen aan de fysieke wereld. Zowel de focus als de benadering van Kundalini Yoga zijn radicaal anders.


Het pad van de "huishouder"


In plaats van te eisen dat men wereldse zaken afzweert, is de beoefening van Kundalini Yoga gericht op "huishouders", levend in de maatschappij en in een gemeenschap. In plaats van te proberen te ontsnappen aan het karma van relaties, kinderen, en het verdienen van de kost, is het doel van Kundalini Yoga om dharma, of spiritueel leven, in alle aspecten van het menselijk leven te brengen.


work

                                   Kundalini Yoga is voor actieve mensen


Aanvaarding en plezier, niet ontkenning en afwijzing, van ons lichaam en onze aardse reis zijn onze doelen. In plaats van te proberen ons zintuiglijk systeem af te sluiten, keren we ons zintuiglijk bewustzijn naar binnen. Door onze aandacht te verleggen van externe afleidingen naar innerlijke zelfgerichtheid, kunnen we ons bewust verbinden met de energetische dynamiek van onze ziel in ons fysieke en emotionele lichaam. Met een groter bewustzijn zijn we beter in staat om van ons mens-zijn te genieten. We waarderen onze fysieke ervaring op en functioneren beter in de wereld.


Hoe Kundalini Yoga Transformatie Creëert


Kriya's


Kundalini Yoga zoals gedeeld door Yogi Bhajan en zijn leerlingen bestaat uit kriya's van één of een serie oefeningen waarvan de onderdelen en de volgorde zijn ontworpen om effecten te produceren die groter zijn dan de som van hun delen. "Kriya" betekent letterlijk "werk" of "actie".

Elke kriya is een speciale combinatie van

(1) oefeningen of houdingen (asana's),

(2) ademhaling (pranayama),

(3) hand- en vingerposities (mudra's),

(4) energetische lichaamssloten (bhanda's), en

(5) heilige klanken (mantra's), die samen en in hun voorgeschreven volgorde specifieke effecten teweegbrengen.


De kriya's werken gelijktijdig met alle systemen van het lichaam, met inbegrip van de bloedsomloop, de longen, het endocriene systeem, de spieren, het immuunsysteem, het zenuwstelsel en het voortplantingssysteem. De synergie van ademhalingstechnieken, houdingen, ritmische bewegingen, mantra's, en aandachtig bewustzijn produceert krachtige transformerende effecten. Dit is wat er gebeurt:

- Druk op een specifiek gebied of systeem van het lichaam zorgt ervoor dat het bloed dat gebied verzadigt

 - De haarvaten, cellen en organen in de gebieden die gestimuleerd worden, lozen hun onzuiverheden en gifstoffen in de bloedstroom.

- Ons lichaam wordt gerevitaliseerd en verjongd doordat onzuiverheden worden geëlimineerd, het bloed en lichaamsorganen worden gezuiverd, en de bloedstroom toeneemt.

- De druk en de verhoogde bloedstroom beïnvloeden het kliersysteem, waardoor de klieren, die verbonden zijn met een specifiek chakra, hun gespecialiseerde chemicaliën, of hormonen, afscheiden, waardoor het energiecentrum in dat gebied wordt geactiveerd.

- De geactiveerde gebieden, en het lichaam als geheel, beginnen een elektrische lading op te bouwen;  een toename van pranische energie.

- De pranische lading, of spanning opgewekt door de oefeningen en versterkt door de klierafscheidingen, activeert zenuwbanen (nadi's genaamd) door het hele lichaam.

Deze zuivering en activering van alle lichaamssystemen, de versterking van het zenuwstelsel, en de verhoogde elektrische lading bereiden ons allemaal voor op het geleidelijke ontwaken van de Kundalini.


yoga

  Door houdingen langer vast te houden vergroten we de prana en electrische lading van dat gebied


"We kunnen ons lichaam zien als een auto met vele samenwerkende batterijcellen (klieren). Elk van onze menselijke accu's, vergelijkbaar met een auto-accu, is opgebouwd uit water en chemicaliën."


We kunnen ons lichaam zien als een auto met vele samenwerkende batterijcellen (klieren). Elk van onze menselijke accu's, vergelijkbaar met een auto-accu, is opgebouwd uit water en chemicaliën. De spanning van elke batterij neemt toe met een hogere concentratie van chemicaliën. De chemicaliën in ons lichaam worden afgescheiden door onze klieren. Onze klierafscheidingen verhogen en handhaven de spanning in het lichaam. (Dit is waarom er gezegd wordt, je bent zo jong als je klieren).


Het ontwaken van de Kundalini

Het opwekken van de Kundalini Ieder mens bevat een ongelooflijk krachtige opslagplaats van zielsenergie, gesymboliseerd als een slapende slang, 3,5 keer opgerold, aan de basis van de ruggengraat ("kundal" betekent "krul" of "spiraal"). Eenmaal ontwaakt, ontrolt het zich en stijgt het op door de ruggengraat naar de kruinchakra boven op het hoofd, waar het een transcendente spirituele staat van bewustzijn geeft.


Door het beoefenen van de techniek zoals uiteengezet door Yogi Bhajan, gebeurt de verhoging van Kundalini energie geleidelijk. Yogi Bhajan vertelde vaak dat het niet moeilijk is om de Kundalini op te wekken. Wat moeilijk is en voortdurend werk vereist, is het omhoog houden, d.w.z. het handhaven en leven in hoger bewustzijn. Voor Yogi Bhajan gaat het om ons toegenomen bewustzijn en ons vermogen om bewust te leven.           Een van de vele manieren waarop Kundalini Ontwaking wordt weergegeven.


Hoe voelt Kundalini Ontwaken?


Ervaringen van het verhogen van iemands Kundalini variëren sterk. Het is mogelijk om Kundalini te ervaren als warmte of een vloeibare stroom in de ruggengraat of om het te zien als schitterend licht. Wat de individuele ervaring ook is, het is meestal een aangename en zelfs euforische sensatie.

Schudden, stuiptrekkingen, en andere vormen van ongecontroleerde bewegingen zijn niet het gevolg van het opkomen van Kundalini. Deze bewegingen van energie zijn indicatoren van

(1) reiniging,

(2) loslaten van stress, en

(3) een zwak zenuwstelsel dat versterkt moet worden om de hogere frequentie Kundalini energie in ons systeem te integreren.


Geleidelijk Ontwaken Van De Kundalini Energie

Spontane Kundalini ontwakingen kunnen voorkomen bij beoefenaars van bepaalde disciplines die proberen de energie met kracht op te wekken zonder het fysieke lichaam en het zenuwstelsel voor te bereiden om de hogere frequentie energieën vast te houden. Wanneer het fysieke lichaam niet sterk genoeg is en/of beïnvloed is door het gebruik van recreatieve drugs, kunnen spontane Kundalini opwekkingen resulteren in trauma of mentale verstoring.


Spontane opwekkingen kunnen ook voorkomen bij mensen die nog nooit Kundalini Yoga beoefend hebben en geen idee hebben van wat er gebeurt. Er is geen manier om dit fenomeen te voorspellen of te controleren. We kunnen echter wel ons lichaam en zenuwstelsel voorbereiden om deze krachtige energie op te vangen. Kundalini Yoga zoals gegeven door Yogi Bhajan bereidt ons lichaam voor om de energie te integreren terwijl deze langzaam vrijkomt.


Het is belangrijk om te herhalen dat het ontwaken van onze Kundalini door middel van Yogi Bhajan's Kundalini Yoga een geleidelijk en vaak onmerkbaar proces is.


Het is belangrijk om te herhalen dat het ontwaken van onze Kundalini door middel van Yogi Bhajan's Kundalini Yoga een geleidelijk en vaak onmerkbaar proces is. Yogi Bhajan waarschuwde ons om niet op zoek te gaan naar de glitter en de speciale ervaringen en ons te richten op het bereiken van een uitbreiding van bewustzijn en te leven met een mededogend hart.


De krachtige effecten van het beoefenen van Kundalini Yoga


De progressieve en systematische transformatie die het gevolg is van regelmatige beoefening van Kundalini Yoga vindt plaats door de volgende veranderingen in onze fysieke en energetische systemen.

- Al onze lichaamssystemen worden gereinigd, geactiveerd en in balans gebracht, wat resulteert in een geïntegreerde interactie van alle fysiologische en energetische systemen. Dit creëert een gevoel van vrede, heelheid en welzijn.

- De elektromagnetische spanning van ons lichaam/geest wordt geleidelijk opgevoerd. Met als resultaat, wordt ons auraveld lichter, helderder, sterker, en meer magnetisch.

- Er is een geleidelijke versterking van het zenuwstelsel en het openen van onze chakra centra. Het resultaat is dat we ons meer levend, heel, beschermd en gesterkt voelen. De verhoogde spanning in ons hele lichaam, de activering van de klieren om hun gespecialiseerde chemicaliën af te scheiden, en de versterking van het auraveld hebben holistische, expansieve, en balancerende effecten op onze geest, emoties en lichaam.

- Als de energiekanalen van het lichaam zich geleidelijk openen, worden onze geest, lichaam en emoties ontvankelijk voor en doordrenkt met hogere frequentie Universele Energieën. Deze kanalen worden dan beschikbaar om de geleidelijke activatie van de Kundalini te dragen

- We worden bewust van de krachtige energie van onze ziel. Dit gebeurt wanneer zowel de pranische energie (de levenskracht gegenereerd door de combinatie van ademhaling en andere technieken) als de Kundalini energie toenemen en door ons hele wezen verspreid worden.


Als resultaat van dit alles ervaren we verhoogde creativiteit, vitaliteit, helderheid van geest, emotioneel evenwicht, uitstraling, en een ontwaken van bewustzijn.


De interactieve dynamiek van de verschillende onderdelen van Kundalini Yoga creëren een diepgaande transformatie.


Het verhogen van onze frequentie en het zuiveren van het onderbewustzijn


Onze fysieke en energetische lichamen slaan de energetische indrukken op van overtuigingen, gedachten en houdingen over onze identiteit, anderen en de wereld. Deze onderbewuste programma's zijn verborgen voor ons bewuste bewustzijn.                Met Kirlian fotografie kun je de vibraties om je lichaam zien

Wanneer we op lagere frequenties vibreren (met angst, woede, bezorgdheid en verdriet), wordt het focus- en aandachtsmechanisme van onze geest gecoöpteerd door de duisternis (gebrek aan licht) van de imprints in ons onderbewustzijn. Beheerst door onderbewuste programmering, worden we meegezogen in reactieve gedachten en gedreven door ingebedde dwangmatigheden en gedragingen. We houden ons bezig met zelfkritiek en hebben een slecht zelfbeeld en een laag gevoel van eigenwaarde.


Door Kundalini Yoga te beoefenen, wordt de elektro-chemische balans van ons lichaam verhoogd, waardoor een systeembrede trillingsfrequentie ontstaat die hoger, helderder, coherenter en subtieler is. Naarmate de lagere frequenties worden opgewaardeerd, neemt de elektromagnetische uitstraling in en rond ons lichaam toe. Met andere woorden, onze aura wordt meer coherent en onze uitstraling wordt helderder.

"Naarmate onze frequentie toeneemt, wordt het voor onze geest en lichaamssystemen gemakkelijker om spanning los te laten en te ontspannen."


Naarmate onze frequentie toeneemt, wordt het voor onze geest en lichaamssystemen gemakkelijker om spanning los te laten en te ontspannen. De onderbewuste opslagplaats van indrukken, gecodeerd in onze fysieke en emotionele lichamen, begint op te lossen, terwijl de angst en woede, opgeslagen in onze lichaamsweefsels, die onze organen en spieren vernauwen, beginnen los te laten. Terwijl dit proces voortgaat, laten we op een natuurlijke en geleidelijke manier oude manieren van zijn los en worden we beschikbaar om hogere staten van bewustzijn te ervaren.


Bewustzijn, loslaten en een verschuiving in identiteit


Naarmate de greep van ons onderbewustzijn losser wordt, verdwijnen geleidelijk de trillingen van angst en boosheid die ons bewustzijn scheiden van het Oneindige en onze ziel.

Als onze onderbewuste imprints worden losgelaten,

- wordt ons gevoel van identiteit minder verbonden met negatieve indrukken en gedachten.

- We voelen een gevoel van vrede en vrijheid, en ervaren een lichtheid van zijn.

- Ons gevoel van identiteit als een energetische aanwezigheid van licht wordt duidelijker en meer beschikbaar in ons bewustzijn.


We reageren geleidelijk anders op anderen en op onze levensuitdagingen.

Naarmate we bewuster worden en blijven loslaten, ondergaan we een diepgaande verschuiving in ons bewustzijn:

- We vergroten ons vermogen om naar binnen gericht te blijven.

- Ons bewustzijn verdiept zich en wordt subtieler en verfijnder.

- We verfijnen ons zelfbeeld met subtiele eigenschappen die ons authentieker laten voelen, acceptatie en vriendelijkheid jegens onszelf.

- We beginnen ons zelf waar te nemen als een energetisch wezen van Liefde en Licht - een stralend veld - dat we herkennen als onze ziel.


Hoe nu verder met Kundalini Yoga?


Ik heb een online introductie cursus Kundalini Yoga en Meditatie waarin je alle technieken in de Kundalini Yoga krijgt uitgelegd. Verder doe ik met jou de allerbelangrijkste Kundalini Yoga oefeningen, kriyas en meditaties!


                     De introductie video uit de introductie training Kundalini Yoga & Meditatie


En via deze link kan je de online introductie training Kundalini Yoga met 50% korting bestellen.


[Voor deze blog leen ik vrijelijk uit de uitstekende beschrijving van Kundalini Yoga door Guru Ratana]Over de schrijver
Reactie plaatsen