Vijf redenen om kundalini yoga te doen
29 augustus 2022 

Vijf redenen om kundalini yoga te doen

Schrijfster: Usha Uppal

Waarom doen mensen kundalini yoga? In dit artikel gaan we in op vijf heilzame effecten die kundalini yoga teweeg kan brengen. Deze variëren van een rijk spiritueel leven, lichamelijke en mentale gezondheid, een gezonde leefstijl, en meer vrede en rust in je leven.

Hopelijk raak jij geïnspireerd om met kundalini yoga verder te gaan of om de stap te zetten om ermee te beginnen!

kundalini yoga en meditatie


1. Een rijk spiritueel leven

Kundalini yoga is een van de yogastijlen die zich kenmerkt door een focus op het spirituele. De meditaties en de mantra's zorgen ervoor dat we in een meditatieve toestand geraken. De kriya’s zorgen ervoor dat de chakra’s geopend worden en beter doorstromen. Al deze aspecten helpen de kundalini (de levensenergie) om langs onze ruggenwervel op te stijgen. Ons bewustzijn wordt verruimd door het beoefenen van kundalini yoga, en deze verrijking werkt positief door in ons leven.


Het gevolg is een diepere verbinding met jezelf en met anderen. Ook het besef dat je groter bent dan je gedachten en gevoelens wordt steeds sterker. Je anker in het leven wordt steeds meer die heilige ruimte die je voelt als je mediteert, en steeds minder de houvast in je leven die vergankelijk is zoals je emoties, gedachten en je identiteit. Je hebt je huis op een rots gebouwd, en niet op zand. Dit kost tijd en het gaat niet vanzelf, maar je bouwt aan iets wat duurzaam is en onvergankelijk.


Door kundalini yoga te beoefenen kom je in contact met je eigen waarheid. De mantra ‘Sat nam’ betekent: ‘Mijn identiteit is de waarheid/Ik ben Waarheid.’ Deze mantra hoor je vaak tijdens een kundalini les. Een effect hiervan is dat je tot zelfinzicht komt. Je komt in contact met een diepere waarheid, en je ervaart hierdoor meer zingeving in je leven.


Wil je meer weten over mantra’s, dan kan dit je misschien interesseren. Mantra’s hebben een helend effect op ons, en dat kun je tijdens deze training ervaren.

kaarsen2. Rust en Vrede


Onze maatschappij is erg gericht op doen, in actie zijn. Het is de mannelijke kant van het leven: yang. Een mens gedijt bij een balans in het leven, en om te zorgen dat we niet teveel doorslaan in de yang kant van het leven, kunnen we steeds weer op zoek gaan naar onze yin kant en naar binnen keren. In kundalini yoga wordt aan beide kanten van het leven aandacht geschonken, zodat we in balans blijven en ons heel voelen.


Wie ervaart geen stress tegenwoordig? Iedereen weet wel hoe slecht stress is voor lichaam en geest: het breekt onze afweer af, het maakt ons instabiel en gaat ten koste van kwaliteit van leven. Als je te lang last hebt van een te hoog stressniveau, dan kan dat zelfs uitmonden in een burnout. Kundalini yoga brengt ons terug bij onszelf, bij onze levensenergie. We kunnen door middel van kundalini yoga opladen en rusten, zodat we in de juiste versnelling blijven.


Kundalini yoga leert ons om veiligheid en stabiliteit bij onszelf te vinden. Dat gaat niet zomaar: we breken door barrières heen, door blokkades in de chakra’s. Emoties spelen op en worden losgelaten, en het kan lastig zijn om de weerstand die dan opspeelt te ondergaan, maar na het doorbreken hiervan mogen we rust en vrede ervaren.


In kundalini yoga nemen wij de controle weer over ons leven: over onze tijd, over onze gedachten en gevoelens. Dat houdt niet in dat we geen actie ondernemen en de wereld afzweren; kundalini gaat over een balans in het leven. Dat betekent dat we zowel een rijk spiritueel leven kunnen hebben, als een rijk materieel leven. En dat we rustig kunnen zijn en mediteren, en ook in actie komen als dat wenselijk is. Het is een manier van leven, veel meer dan een dogma.


In het begin kan dat lastig zijn; we hebben geen tijd of zin om te gaan mediteren. Maar op een bepaald moment wordt het verlangen om ‘thuis’ te zijn steeds groter: kundalini yoga beoefenen is dan geen strijd meer maar een levensbehoefte.


Ademen

We doen ademhalingstechnieken (‘pranayama’) die ons weer zuurstof geven en die onze stress afvoeren. Elke techniek heeft een ander effect: rustgevend, aardend, of juist het opwekken van energie. Door pranayama te beoefenen kunnen er ook emoties loskomen: emoties mogen er zijn, en ook losgelaten worden als het zo ver is.


Vaak ademen we onbewust vanuit onze borst, met oppervlakkige korte ademhalingen. Door kundalini yoga te beoefenen wordt je je steeds bewuster van je ademhaling, en die zal rustiger en dieper worden.


Door pranayama te beoefenen kom je in contact met je ruimere bewustzijn: je gaat voorbij de grenzen van je dagelijkse bewustzijn. Voorbij de gedachten en gevoelens die zich steeds herhalen. Je komt via ‘prana’ (adem) bij ‘atma’ (je eeuwige bewustzijn, je ziel).

lotus bloem3. Fysieke gezondheid

We weten allemaal dat we niet kunnen bloeien als we niet goed voor onszelf zorgen. Onze lichaam is de tempel waar onze ziel in huist en die willen we niet veronachtzamen. Kundalini yoga helpt ons om deze tempel optimaal te laten functioneren. Door het beoefenen van kundalini yoga voel je je energieker, flexibeler en sterker. De ‘asanas’ (houdingen) maken je spieren lang en sterk. Er is binnen kundalini yoga veel aandacht voor een gezonde houding: een gestrekte ruggenwervel, van staartbeen tot kruin. Velen van ons zijn zo gewend geraakt aan het (onderuit) zitten op een bank, aan een werkhouding die niet goed is voor ons lichaam. Kundalini yoga corrigeert deze houdingen, en herinnert ons eraan wat onze natuurlijke en gezonde houding is. Fysieke klachten zoals rugklachten kunnen minder worden of zelfs weggaan.

Kundalini yoga werkt heel erg goed bij het verhelpen van rugklachten, of bij het flexibel en gezond houden van je rug.


Ook klachten zoals te weinig energie, futloosheid, een ‘mistig’ gevoel, of een hormonale disbalans kunnen verholpen worden door kundalini yoga. Het enige wat je nodig hebt is jouw toewijding aan de kundalini yoga.


Lichamelijke klachten kunnen tijdelijk verergeren waarna ze afnemen omdat er afvalstoffen afgevoerd worden. Als je begint met kundalini yoga, dan kunnen klachten zoals hoofdpijn of darmklachten tijdelijk toenemen, omdat je lichaam hard bezig is om alle vrijgekomen gifstoffen te verwerken. De reiniging kost wat tijd en kan oncomfortabel aanvoelen; daarna echter kun je je lichter, krachtiger en stralender voelen. Wie wel eens gevast heeft herkent dit proces vast wel.

yoga op het strand4. Mentale gezondheid

In de Westerse maatschappij wordt veel waarde gehecht aan het mentale aspect van het leven: onze gedachten, ons intellect, het cognitieve. In de Oosterse tradities echter speelt de wijsheid een grote rol: men probeert het denken juist te overstijgen waardoor het weten (de waarheid, ‘sat nam’) tot ons komt.


We zijn gewend dat we ons identificeren met onze gedachten. In kundalini yoga leren we dat juist los te laten: we gaan voorbij onze gedachten, we zijn niet onze gedachten. Ze mogen er zijn, maar we leren ons er niet teveel aan te hechten. We accepteren onze gedachten en gevoelens die opspelen.


Soms lukt het niet met mediteren, of het lukt je niet om in een pose te zitten of het lang vol te houden: dat mag er zijn, dat hoort erbij. Het gaat niet om de prestatie, het gaat om bewustzijn en de toewijding. Dat kan voor sommige mensen een grote uitdaging zijn: de maatschappij kan competitief en prestatiegericht zijn. Hoe gaan we ermee om als we niets hoeven te doen, alleen maar hoeven waar te nemen en als dat even helemaal niet lukt? In kundalini yoga hoort dat erbij, het is onderdeel van het proces.

kundalini yoga - mentale gezondheid5. Gezonde levensstijl

Als je regelmatig kundalini yoga beoefent, dan merk je dat je langzaam maar zeker een steeds gezondere leefstijl aanneemt. Dat gaat vanzelf: hoe meer goede gewoontes je aanneemt, hoe minder slechte gewoontes de ruimte hebben om te groeien.


Gewoontes

Je staat misschien eerder op, of je knipt minder vaak de televisie aan om te gaan mediteren. De manier waarop je met je tijd omgaat verandert: je haalt meer kwaliteit uit je leven omdat je anders met je tijd omgaat. Minder op je telefoon en meer rust in je hoofd.


Je eigen practice 

Als je zover bent dat je kundalini yoga hebt geïntegreerd in je dagelijkse leven, dan heb je een eigen 'practice' opgebouwd. Je wijdt dan een deel van je dag aan het beoefenen van kundalini yoga. Bijvoorbeeld een ochtend practice, waar je na het opstaan een (half) uur kundalini yoga doet.

Je zal merken dat deze practice doorwerkt in je hele leven: in de manier waarop je met je energie omgaat en met anderen omgaat. Je voelt je steeds sterker en gezonder, en misschien verandert ook je werk wel, je vriendenclub, of je financiële situatie.


We bieden elke week gratis een andere kriya aan: dat kan een mooie motivatie zijn om je eigen dagelijkse practice te beginnen. En trouwens elke week ook een gratis meditatie.


Voeding

Je behoeftes kunnen veranderen. Misschien wil je een kopje kruidenthee na de kundalini yoga les in plaats van een kop koffie met melk.

Ook je eet gewoontes kunnen veranderen; je behoefte aan vlees kan afnemen bijvoorbeeld. En misschien wil je vaker kleine beetjes eten, met veel vers fruit en groenten. Je gaat als het ware gezonder eten, wat je lichaam echt nodig heeft.

Als je wilt weten hoe je gezonder kunt eten en wat de effecten hiervan kunnen zijn, kan het Kundalini Yoga Groene Dieet Programma je helpen. Tijdens de training wordt je begeleid in het dieet: je leert veel over voeding, groene voeding bereiden - zonder honger te hoeven hebben. Je maakt een detox door, je reset je lichaam. Het is een complete training, met yogische ontspanningstechnieken, een besloten groep waarbinnen je ervaringen kunt uitwisselen, en ook leer je hoe je na het dieet gezond kunt eten en blijven.

Voeding heeft alles te maken met je bewustzijn, en naarmate je bewustzijn verruimd raakt door de beoefening van kundalini yoga, zullen je behoeftes ook veranderen. Je kan ook gevoeliger worden, voor geluiden, stoffen en materialen, je omgeving. Dit hoort er allemaal bij. Het duurt soms even voordat je innerlijke en uiterlijke wereld weer in harmonie komen met elkaar.

gezonde voedingWe hopen dat je geïnspireerd bent geraakt door dit artikel, en dat je de vruchten kunt gaan plukken van een mooie kundalini yoga practice.

Over de schrijver
Reactie plaatsen