Energetische Verbinding: Rugpijn Begrijpen met Kundalini Yoga
21 augustus 2023 

Energetische Verbinding: Rugpijn Begrijpen met Kundalini Yoga

De energetische verbinding met rugpijn begrijpen


Rugpijn is een onwelkome metgezel op mijn levensreis geweest en lange tijd zag ik het alleen maar als een fysieke last die ik moest dragen. Toen ik op zoek ging naar genezing, ontdekte ik dat mijn emotionele welzijn en energetische balans nauw verbonden waren met de lichamelijke sensaties waar ik dagelijks last van had.

Rugpijn is een krachtig signaal vanuit ons innerlijk. Als we de tekenen en symptomen negeren, kunnen de energetische onevenwichtigheden groter worden en zeer waarschijnlijk niet alleen onze fysieke gezondheid, maar ook ons emotionele en spirituele welzijn aantasten.


LANGE WERKTIJDEN


Wat mij hielp om dit complexe verband te begrijpen, was mijn betrokkenheid bij online cursussen en bronnen zoals de flexibele rug training van de Kundalini Yoga Club, die helpt bij het begrijpen en aanpakken van het energetische verband met rugpijn.

Emotionele afdrukken en energetische blokkades

Ons lichaam is een ingewikkelde kaart van onze emotionele ervaringen en overtuigingen. Onopgeloste emoties, trauma's en negatieve gedachte patronen kunnen afdrukken achterlaten in ons energetisch lichaam en blokkades opwerpen in de energiestroom. Na verloop van tijd kunnen deze energetische blokkades leiden tot fysieke manifestaties, waaronder rugpijnDe Kundalini Yoga 1.0 training, die je kunt volgen op de online pagina van de Kundalini Yoga Club, gaat dieper in op het begrijpen en in balans brengen van de chakra's die je helpen genezen en herstellen. 

Een van de meest schrijnende voorbeelden van deze verborgen verbinding is de wisselwerking tussen rugpijn en emotionele indrukken. Wanneer onverwerkte emoties en negatieve overtuigingen zich opstapelen, kunnen ze zich manifesteren als fysiek ongemak en spanning in de rug. Het is alsof het lichaam tegen je fluistert en je zachtjes aanspoort om aandacht te besteden aan de emotionele bagage die je met je meedraagt.

Stel je een rugzak voor die gevuld is met stenen, die staan voor alle emotionele lasten die je in de loop der tijd hebt verzameld. Terwijl je door het leven loopt, belast het gewicht van deze rugzak je rug, dit veroorzaakt pijn en ongemak. Op dezelfde manier kan het gewicht van onopgeloste emoties en energetische blokkades een tol eisen van je fysieke lichaam. Hierdoor wordt de diepe onderlinge verbondenheid tussen je emoties en je rugpijn duidelijk.

Het proces kan subtiel lijken en ontsnapt vaak aan onze bewuste gedachten. Misschien schrijf je de pijn alleen toe aan fysieke overbelasting of letsel en ben je je niet bewust van de diepere boodschap die je lichaam probeert over te brengen. Als je even stilstaat en goed luistert, begin je de fluisteringen van de wijsheid van je lichaam te horen. 
Kundalini Yoga kan hierbij op een fijne en veilige manier voor iedereen een moment creëren waarop je heel bewust stilstaat bij het onderliggende verhaal. We zijn niet gewend om naar het verhaal vanuit ons lichaam te luisteren. Door de combinatie van yoga oefeningen, meditatie en ademwerk kun je leren vertalen en begrijpen waarom jouw lichaam op deze specifieke plek deze pijn geeft. 

Het verband tussen rugpijn en chakra's in je lichaam

Rugpijn kan een manifestatie zijn van geblokkeerde of onevenwichtige energie in een of meer chakra's. In de context van spirituele en energiesystemen verwijst een chakra naar een draaiend wiel of draaikolk van energie die zich op specifieke punten langs het lichaam bevindt. Er zijn zeven hoofdchakra's in het lichaam, die elk verbonden zijn met verschillende aspecten van ons fysieke, emotionele en spirituele zelf. De kundalini energie stroomt door al deze chakra's. Onevenwichtigheden of blokkades in de chakra's in het lichaam kunnen leiden tot lichamelijke kwalen en emotionele verstoringen. 


chakra-posities op de rug


Wortelchakra (Muladhara): De wortelchakra, gelegen aan de basis van de wervelkolom, regelt ons gevoel van veiligheid, stabiliteit en overlevingsinstincten. Als deze chakra uit balans is, kan dat leiden tot pijn in de onderrug, omdat we ons dan niet gesteund of losgekoppeld voelen van onze basis.

Sacraal of Heiligbeenchakra (Swadhisthana): Het sacraalchakra wordt ook wel heiligbeennchakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel en wordt geassocieerd met creativiteit, emoties en plezier. Onevenwichtigheden in dit chakra kunnen leiden tot stijfheid en spanning in de onderrug en heupen, omdat onderdrukte emoties en creatieve blokkades zich ophopen.

Zonnevlechtchakra (Manipura): De zonnevlechtchakra, die zich in de buik bevindt, is verbonden met persoonlijke kracht, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Als het uit balans is, kan het bijdragen aan pijn in de bovenrug omdat we het gewicht van de wereld op onze schouders dragen en ons overweldigd voelen.

Hartchakra (Anahata): Het hartchakra, gelegen in het midden van de borstkas, regelt liefde, mededogen en emotioneel welzijn. Een geblokkeerde hartchakra kan leiden tot pijn in de bovenrug, wat gevoelens van hartzeer, verdriet of het onvermogen om te vergeven weerspiegelt.

Keelchakra (Vishuddha): De keelchakra, gelegen in de keel, wordt geassocieerd met communicatie en zelfexpressie. Als het uit balans is, kan het leiden tot spanning in de nek en schouders, wat bijdraagt aan ongemak in de bovenrug.

Derde Oog Chakra (Ajna): Het derde oogchakra, dat tussen de wenkbrauwen zit, heeft te maken met intuïtie en spiritueel inzicht. Een onbalans in dit chakra kan zich uiten als spanningshoofdpijn en pijn in het midden van het voorhoofd en de bovenrug.

Kroonchakra (Sahasrara): De kruinchakra, boven op het hoofd, verbindt ons met het hoger bewustzijn en goddelijke energie. Wanneer deze chakra uit balans is, kan dit leiden tot een gevoel van afgesneden zijn van het universum, wat ongemak in de nek en bovenrug kan veroorzaken.

Flexibele rug werk

Als rugpijn blijft hangen en je energie stagneert, kan het opnemen van specifieke flexibiliteit oefeningen voor de rug in je routine een transformerende manier zijn om het ongemak te verlichten en de harmonieuze stroom van vitale energie te herstellen. Je kunt deze houdingen thuis doen, maar ik raad de online flexibele rug training van de Kundalini Yoga Club van harte aan.  

Rekken van de wervelkolom: Zachte strekkingen van de wervelkolom zijn essentieel voor het behoud van een gezonde rug en het bevorderen van de energiestroom langs de Sushumna, het belangrijkste energiekanaal dat door het ruggenmerg loopt. De Kat-Koe (Marjaryasana-Bitilasana) is een uitstekende yoga flow die de wervelkolom buigt en strekt. Terwijl zittende draaiingen zoals Ardha Matsyendrasana (spinal twist) helpen om spanning langs de rug los te laten en het spijsverteringsvuur te stimuleren. 

Voorwaartse plooien: Voorwaartse plooien, vooroverbuigingen, zijn fantastisch voor het strekken van de hamstrings en de onderrug. Deze kunnen beide gevoelig kunnen zijn voor spanning en ongemak. De staande vooroverbuiging (Uttanasana) en zittende vooroverbuiging (Paschimottanasana) rekken zachtjes de rugspieren, bevorderen de bloedsomloop en ontspanning, terwijl ze ook het heiligbeen en de wortelchakra stimuleren om aarding en stabiliteit te bevorderen.

Heupopeners: De heupen zijn nauw verbonden met de onderrug en het openen van de heupen kan rugpijn verlichten en de energiestroom in het bekkengebied verbeteren. Pigeon Pose (Eka Pada Rajakapotasana) is een krachtige heupopener die ook helpt bij het loslaten van emotionele indrukken die zijn opgeslagen in de heupen, terwijl Butterfly Pose (Baddha Konasana) zachtjes de binnenkant van de dijen en de onderrug strekt.

Kindhouding (Balasana): Deze zachte rusthouding is een geruststellende stretch voor de hele rug. Terwijl je naar voren klapt met je armen gestrekt, zorgt het voor een kalmerende ontlading van de ruggengraat en kalmeert het de geest, waardoor het een ideale houding is voor ontspanning en energie regulatie.

Yin Yoga: Yin yoga is een langzame beoefening die zich richt op het bindweefsel van het lichaam, waardoor diepe, langdurige rekoefeningen mogelijk zijn. Houdingen zoals Sphinx Pose en Seal Pose rekken de voorkant van het lichaam, inclusief de buik en borst, en kunnen helpen bij het loslaten van opgeslagen emoties die kunnen bijdragen aan rugpijn en energetische blokkades.

Pranayama (ademwerk) : Pranayama beoefening kan helpen om je energiestroom te reguleren en het zenuwstelsel te kalmeren. Nadi Shodhana (Alternate Nostril Breathing) brengt de linker en rechter energiekanalen in balans. Terwijl Full Yogic Breath een diepe middenrifademhaling stimuleert, wat ontspanning en stressverlichting bevordert.

Luisteren naar je lichaam door kundalini yoga

Onthoud dat de sleutel tot de effectiviteit van flexibele oefeningen voor rugpijn en energie regulatie ligt in consistentie,de afspraken die je maakt met jezelf en mindfulness. Stop een moment, adem eens drie keer heel rustig in en uit, vertraag en luister nu bewust naar je lichaam. Vermijd jezelf over je grenzen te duwen. Vind een groep met gemeenschappelijke interesse en een leraar die bij je passen, dit kan in eerste instantie ook online zijn.

Bij de Kundalini Yoga Club vond ik veel compassie en een langzame, aanmoedigende flow. De docenten bieden een holistische benadering voor het begrijpen van de energetische connectie met rugpijn door middel van Kundalini Yoga, flexibiliteitsoefeningen, koudetraining en mindfulness oefeningen. 
Door emotionele inprentingen te onderzoeken, chakra's in balans te brengen en transformatieve producten zoals flexibele online rugtraining en koudetraining toe te passen, kunnen mensen de diepgaande onderlinge verbondenheid tussen hun emoties en hun rugpijn ontdekken. Door zelfbewustzijn en de begeleiding van ervaren instructeurs kon ik mezelf in staat stellen om holistisch welzijn te omarmen en rugpijn te verlichten, door de transformatieve kracht die in mij schuilt te ontsluiten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen