Wat is aarding? Voordelen en gevaren
09 november 2023 

Wat is aarding? Voordelen en gevaren

Wat is Aarding? Voordelen en Gevaren

what is earthing benefits and dangers

Heb je weleens het gevoel dat je tegen de stroom in zwemt, dat je niet helemaal in de pas loopt met de wereld? Ik kan je verzekeren dat we dat allemaal wel eens hebben meegemaakt. 

Wat als ik je zou vertellen dat er een eenvoudige oplossing letterlijk onder onze voeten ligt? Het is tijd om aardig te ontdekken - een intrigerend concept dat ons terugbrengt naar de natuur en een betere lichamelijke gezondheid en energiebalans belooft.

Wat is Aarding?

what is earthing

Aarden is een eeuwenoude praktijk waarbij je je verbindt met de natuurlijke energieën van de aarde. Er wordt aangenomen dat het diepgaande gezondheidsvoordelen biedt, doordat het ons lichaam in staat stelt zich te synchroniseren met het ritme van de aarde, het natuurlijke ritme dat de kern van ons wezen vormt. 

Aarding houdt in dat er een directe fysieke verbinding met de aarde wordt gemaakt. Deze verbinding zorgt voor de overdracht van elektronen van het aardoppervlak naar het menselijk lichaam, waardoor het elektrische potentieel van het lichaam gelijk wordt aan dat van de aarde. Het kan op verschillende manieren worden bereikt, zoals blootsvoets lopen op natuurlijke oppervlakken zoals gras, aarde of zand, of door het gebruik van aardingsproducten zoals matten, lakens of schoeisel die zijn ontworpen om de energie van de aarde naar het lichaam te geleiden. (Gebruik kortingscode AFKUN9 voor 9% korting op aarding.com)

Voordelen van aarding

Het concept van verbinding met de natuurlijke ritmes van de aarde

Aarden betekent de aarde aanraken. Dit kun je doen door met blote voeten over gras of aarde te lopen. Het idee is dat de aarde natuurlijke energie heeft. Ons lichaam heeft deze energie nodig om sterk en gezond te blijven.

Net zoals planten naar de zon toe groeien, reikt ons lichaam naar de kracht van de aarde. Door de grond aan te raken, nemen we deze essentiële energie op. Op deze manier voelen we ons meer verbonden met het grotere systeem om ons heen als we dit vaak beoefenen. Dit zal ons helpen om te handelen in het voordeel van allen in plaats van alleen aan onze eigen behoeften te denken, omdat we ons zo verbonden voelen met alles om ons heen.

Hoe aarding goed is voor onze gezondheid

Aarden kunnen onze gezondheid bevorderen door de energiestroom door ons chakrasysteem te vergemakkelijken. Aarden helpen ons om overtollige of vastzittende energie los te laten en frisse, vitale energie uit de aarde aan te zuigen. Deze praktijk kan ons helpen om ons meer gecentreerd, stabiel en verbonden met de fysieke wereld te voelen. 

Een gezonde hoeveelheid energie helpt ons om dagelijkse taken uit te voeren en houdt ons fit. Aarden zorgen er ook voor dat het lichaam goede dingen opneemt van de aarde, zoals nuttige mineralen. Deze mineralen genezen ons lichaam sneller als we ziek worden of gewond raken. Ze helpen ook om onze botten sterk te maken. Met aarding voel ik me in balans en mijn humeur verbetert ook. Door de aarde aan te raken, verlaten schadelijke cellen die ziekte veroorzaken sneller mijn lichaam.

Hoe aarding helpt bij innerlijke energie genezing

how earthing can be beneficial for our health

Chakra punten

Aarden helpen om je innerlijke energie genezing te stimuleren. Het werkt door de energie in je lichaam, de chakra-punten, op één lijn te brengen. Deze punten zijn waar je levenskracht, of energie, stroomt. 

Een punt net onder de Wortelchakra is de Aardechakra, geassocieerd met onze verbinding met de fysieke wereld en de Aarde zelf. Het wordt vaak gezien als het punt waar onze energie wortelt in de energieën van de Aarde. Hoewel het geen deel uitmaakt van het traditionele chakrasysteem, speelt het een vitale rol in het aarden en stabiliseren van onze energie, vergelijkbaar met hoe de Wortelchakra (Muladhara) ons verankert in de materiële wereld. Lees hier meer over de goddelijke Aardechakra.

Aarden kunnen helpen om deze stroom sterk en helder te houden. Als dat gebeurt, heb je misschien minder pijn en voel je je over het algemeen veel beter. Aarden kan dus een geweldige manier zijn om je gezondheid en welzijn op een natuurlijke manier te verbeteren.

Uitlijnen van het chakra-energiesysteem

Aarden doet magie voor ons chakra-energiesysteem. Het helpt ze op de juiste manier op te stellen. Zie het als een tune-up voor je lichaam. Elke chakra heeft zijn eigen plaats en rol, net als onderdelen van een auto.

Als één onderdeel niet op zijn plaats zit, kan de hele machine niet goed werken. Aarding voedt onze chakra's, zodat ze soepel en sterk kunnen draaien. Het bouwt voort op die link met de kracht van de natuur om ook de gezondheid te verbeteren.

Net zoals planten hun leven uit de aarde halen, krijgen wij ook een enorme boost door ons te verbinden met de energie van de aarde door middel van aarding.

Voordelen van aarding

Benefits of Earthing

Contact maken met de aarde versterkt ons immuunsysteem. Het verbetert ook je slaap. Je stressniveau daalt en je stemming stijgt. Je zult merken dat je meer energie in jezelf hebt. Bovendien brengt het je chakra's op één lijn voor een betere innerlijke energiestroom en welzijn.

EARTHING Health Benefits, Bioelectricity, and Geophysics

Het idee achter aarding is dat direct fysiek contact met het aardoppervlak, meestal door blootsvoets te lopen of huidcontact met de grond, potentiële voordelen voor de gezondheid kan hebben. Hoewel dit concept nog steeds onderwerp is van lopend wetenschappelijk onderzoek en niet universeel geaccepteerd wordt, wordt gedacht dat het op de volgende manieren werkt:

Verbeterd immuunsysteem

Aarding kan je immuunsysteem stimuleren door: 

 • Vermindering van ontstekingen: Voorstanders van aarding beweren dat aarding ontstekingen in het lichaam kan verminderen. Ontstekingen worden geassocieerd met verschillende chronische gezondheidsproblemen, en er is enig onderzoek dat suggereert dat contact met de aarde kan helpen om overtollige vrije radicalen te neutraliseren en ontstekingen te verminderen.
 • Elektronenoverdracht: De aarde draagt een negatieve elektrische lading en voorstanders suggereren dat wanneer we er direct mee in contact komen, elektronen van de aarde naar ons lichaam kunnen worden overgedragen. Dit proces zou een antioxiderende werking hebben, vrije radicalen neutraliseren en oxidatieve stress verminderen.
 • Pijnvermindering: Voorlopig onderzoek suggereert dat aarding pijn kan verminderen en het algehele welzijn kan verbeteren. Men denkt dat dit komt door het vermogen van aarding om de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te ondersteunen.

Betere nachtrust

Aarding geeft je een goede nachtrust. Het doet dit door je lichaam tot rust te brengen. Ik heb het geprobeerd en het doet wonderen voor mij.

Een van de belangrijkste mechanismen waardoor aarding de slaapkwaliteit beïnvloedt, is het reguleren van de slaap-waakcyclus. De interne klok van het lichaam, bekend als het circadiane ritme, is afhankelijk van externe signalen om synchroon te blijven met de natuurlijke dag-nacht cyclus. Blootstelling aan natuurlijk licht, vooral 's ochtends, is zo'n signaal dat helpt om een gezond circadiaan ritme te behouden.

Hier zijn 5 punten wat fysiek aarden tijdens je slaap doet:

 • Verlichting van stress en spanning: Het verbinden van jezelf met de aarde doet stress en spanning in je lichaam direct en meetbaar verminderen. Hierdoor kun je gemakkelijker ontspannen en tot rust komen, waardoor je nachtrust sterk verbetert.
   
 • Verbeterde slaapkwaliteit: Fysiek aarden verhoogt de kwaliteit van je slaap. Het helpt je lichaam te synchroniseren met het natuurlijke Circadiaanse (dag/nacht) ritme van de aarde, wat leidt tot een diepe en herstellende slaap.
   
 • Ontstekingsremmende werking: Fysiek contact met de aarde vermindert ontstekingen in het lichaam door de instroom van de aarde's natuurlijke antioxidanten. Een goede nachtrust bevordert ontstekingsremming, wat bijdraagt tot een betere algehele gezondheid.
   
 • Verbeterde energie en vitaliteit overdag: Door goed te slapen tijdens het aarden, voel je je overdag energieker en meer verkwikt. Dit leidt tot een verbeterde focus, concentratie en productiviteit.
   
 • Verbeterd emotioneel welzijn: Een goede nachtrust met aarding helpt bij het bevorderen van emotioneel welzijn. Angstgevoelens, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen verminderen stelselmatig. Hierdoor voel je je kalmer en evenwichtiger.

Hoe kan dit?

We zijn geëvolueerd sedert miljoenen jaren in direct bio-elektrisch contact met de aarde.Hoofdzakelijk door met onze blote voeten op de aarde te leven, en ook te slapen.
Door dit contact krijgen we essentiële aarde-elektronen of ionen (-) in ons lichaam die onze lichaamsspanning (+) direct en meetbaar neutraliseren en onze gezondheid perfect ondersteunen.
Deze energie is niets minder dan zonne-energie (elektronen) die voortdurend uit de ionosfeer in de aarde terechtkomt via wereldwijd 50 bliksems per seconde.


Minder stress en een betere stemming

Aarding heeft een geweldig effect op je humeur. Het helpt om stress kwijt te raken en zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt. Net als zachte zonnestralen kan de kracht van de aarde je opslaan. Als je regelmatig aardt, merk je misschien dat je je minder zorgen maakt.

Tijd doorbrengen met de natuur kan je elke dag kalm en gelukkig doen voelen!

Hoe je jezelf kunt aarden

Schop je schoenen uit en loop blootsvoets over het gras. Voel de aarde onder je voeten. Experimenteer met aardingsproducten die op de markt verkrijgbaar zijn. Beoefen yoga gericht op het uitlijnen van het Aarde chakra energiesysteem in jezelf.

Onthoud dat verbinding maken met Moeder Aarde meer is dan een fysieke handeling - het is ook een spirituele reis. Je kunt voelen dat je lichaam gevoed wordt door Haar kracht en energie. Je kunt voelen dat je lichaam weer op gang komt nadat je met Haar hebt gecommuniceerd. Neem de tijd om je bewust te zijn van het proces waarmee je je lichaam helpt. Het is net zo goed een innerlijke reis als een zintuiglijke reis. Het is niet individueel, maar de reis zelf verbindt je met de onderliggende krachtige schakel die de bomen, de bloemen en elk organisme dat erop loopt, grondvest. Voel deze verbinding en eenheid. Jij bent dat.

Why You Should GROUND YOURSELF! - How Grounding Affects Your Health! Earthing

Direct huidcontact met de aarde

Op blote voeten over de grond lopen is een geweldige vorm van aarding. Je kunt het doen in je tuin, park of langs het strand. Hierdoor heeft je huid direct contact met de aarde. De energie van de aarde verbindt zich met onze eigen lichaamsenergie.

Doe dit tijdens het beoefenen van yoga. Zie hoe je zo'n praktijk zulke mooie energie kan opwekken.

Deze verbinding helpt bij het helen en kalmeren van ons lichaam. Het helpt ook om vrede te brengen in geest en ziel. Dus trek je schoenen uit! Laat je voeten vandaag direct het gras, zand of aarde aanraken.

Aardingsproducten gebruiken

's Nachts kan je op een aardingshoeslaken of aarding slaapmat efficiënt 1/3 van de dag reeds aarden, wanneer je lichaam op helen en recupereren staat. Overdag kan je dan nog verder aarden door op een klein aardingslaken zitten en met de polsen (aan de PC onder het toetsenbord) of voeten op een aardingsmatje. Zo verlaag je je lichaamsspanning, daalt je ontstekings gehalte en gaat je bloed beter stromen. Op termijn boek je dan een stevige winst voor je gezondheid en vitaliteit.

En als je op reis gaat of als je bij derden slaapt neem dan een vlak aardingslaken mee, de 'Half Sheet': een strook van 90 x 200cm met 2 instopboorden op de langskant. Die past op elk bed, bij vrienden, kennissen of op je vakantieverblijf.

En je zet de puntjes op de i met een aarding sloop, superhandig naast je aardingshoeslaken of -slaapmat thuis op je bed.

Als je een yogi bent, is het beoefenen van je dagelijkse yoga op een aardingsmatje een hele bewuste en aardende ervaring. 

Als je beter wilt slapen, raad ik de Earthing lakens en betensets van Aarding van harte aan. (Gebruik kortingscode AFKUN9 voor 9% korting op Aarding) 

De manier waarop een nachtrust 's ochtends en gedurende mijn werkdag aanvoelt, is niet te vergelijken met het gevoel van slapen op een normaal matras. Nadat je het Aarding-slaapmatras hebt uitgeprobeerd, schrijf je je in voor de slaap uitdaging en kijk je hoe het voelt.

We sluiten ze thuis gewoon aan. Ze gebruiken de directe connectie met de aarde om ons goede energie te geven. Probeer deze hulpmiddelen 's nachts te gebruiken tijdens het slapen of terwijl je aan je bureau werkt.

Yoga voor de Aardechakra

Yoga is geweldig voor de Aarde chakra. Deze chakra verbindt ons met de grond en geeft ons energie. Je kunt speciale yogahoudingen doen om dit chakra te helpen. Houdingen zoals de boomhouding of de berghouding zijn de houdingen die de energie door het Wortelchakra kunnen laten stromen. Je kunt dit doen tijdens een yoga training of tijdens je gewone yogales. 

Ik ervaar de voordelen van het beoefenen van kundalini yoga voor het Wortelchakra bij The Kundalini Yoga Club, die veel trainingen en workshops aanbiedt waaruit je kunt kiezen en die je kunt afstemmen op jezelf binnen hun lidmaatschap.

Gevaren van loskoppeling van de aarde (geboost met Chatgpt)

De verbinding met de aarde verbreken kan leiden tot schadelijke gezondheidseffecten zoals chronische ontstekingen en ziekte, verstoring van het natuurlijke ritme van ons lichaam en mogelijke gevolgen voor de geestelijke gezondheid. Het verergert ook aandoeningen zoals chronische pijn en richt een ravage aan op je slaapcyclus. 

Ontsteking en ziekte

Afgesneden zijn van de aarde kan leiden tot ziekte. We zien meer zwelling in ons lichaam. 

Interdisciplinair onderzoek heeft aangetoond dat wanneer het menselijk lichaam elektrisch geleidend contact maakt met het aardoppervlak door middel van aarding, dit fascinerende effecten heeft op zowel de fysiologie als het welzijn. Deze invloeden omvatten aspecten zoals ontstekingen, reacties van het immuunsysteem, het proces van wondgenezing en het potentieel om chronische ontstekings- en auto-immuunziekten te voorkomen en te behandelen.

De aarde helpt ons gezond te blijven door deze zwelling te kalmeren. Zonder aarding kan deze zwelling groeien en ons ziek of gewond laten voelen. Daarom is aarding zo belangrijk.

Verstoort natuurlijke lichaamsritmes

Niet dicht bij de aarde verstoort de werking van je lichaam. Ons lichaam heeft het ritme van de natuur nodig om zich goed te voelen en goed te werken. Maar tegenwoordig brengen we de meeste tijd binnenshuis door, weg van de energie van de aarde. Niet alleen wij doen dat, maar onze kinderen volgen ons nogal negatieve voorbeeld als ze zien hoe we thuis werken, constant tv kijken en weg zijn van de natuurlijke omgeving. 

Dit kan onze slaap verstoren, ons overdag moe maken of zelfs veranderen wanneer we honger krijgen.

Mogelijke gevolgen voor de geestelijke gezondheid

Niet dicht bij de aarde zijn kan je geest onrustig maken. Het kan schadelijk zijn voor hoe je je elke dag voelt. Je vindt het misschien moeilijk om goed na te denken of gelukkig te zijn. Als je je zo blijft voelen, kan dat op den duur de gezondheid van je hersenen flink schaden.

Aarden is dus ook heel belangrijk voor onze geestelijke gezondheid.

Effecten op chronische pijn, slaap en ontstekingen

Niet geaard zijn kan je pijn doen. Je kunt meer pijn voelen in je lichaam. Dit kan een oude pijn zijn die maar niet weggaat of een nieuwe die vaak opkomt. Je slaap kan ook slechter worden.

Je kunt 's nachts wakker blijven, zelfs als je erg moe bent.

Je lichaam kan ook meer opgezwollen dan zou moeten. Deze zwelling wordt ontsteking genoemd en kan je na verloop van tijd ziek maken. De aarde niet aanraken met je blote huid heeft effect op chronische pijn, slaap en ontstekingen.

Conclusie: Aarding omarmen voor een betere gezondheid

In onze steeds meer losgekoppelde wereld biedt aarding, het aanraken van de aarde, een eenvoudige weg naar een betere gezondheid. Door op blote voeten op natuurlijke oppervlakken te lopen, kunnen we de energie van de aarde absorberen, wat het welzijn bevordert en het lichaam helpt om ziekten af te weren  en sneller te genezen.

Aarding opnemen in onze dagelijkse routines, bijvoorbeeld tijdens het lezen of yoga, kan een eenvoudige maar diepgaande stap zijn naar een gezonder en harmonieuzer bestaan. Als we de aarde aanraken en haar kracht omarmen, ontsluiten we een bron van vitaliteit die altijd al voor ons beschikbaar was, klaar om ons welzijn te verbeteren en een sterkere verbinding met de wereld om ons heen te bevorderen.

FAQs

1. Wat is aarden?

Aarden betekent in contact blijven met de aarde zoals blootsvoets lopen op gras, aarde of zand.

2. Hoe helpt aarding mijn lichaam?

Aarden kan helpen om je chakra-energie in balans te brengen, de heupzenuw te kalmeren en 

het Aardechakra te verankeren.

3. Kan ik yoga gebruiken voor aarding?

Ja, door yoga buiten op blote voeten te doen kom je in contact met de natuur en doe je tegelijkertijd aan aarding.

4. Zijn er gevaren aan aarden?

Als je het veilig doet, zoals niet op blote voeten lopen waar glas of andere voorwerpen liggen die je voeten kunnen beschadigen, dan zou aarden geen enkel gevaar moeten opleveren.Over de schrijver
Reactie plaatsen