De ischiaszenuw: tips om je lichaam te aarden
18 november 2023 

De ischiaszenuw: tips om je lichaam te aarden

In het moderne leven zijn we vaak constant onderweg, haasten we ons van de ene verplichting naar de andere en brengen we het grootste deel van onze dagen binnenshuis door. In de drukte van het dagelijkse leven hebben we de neiging om ons fysieke welzijn te verwaarlozen en voelen we verschillende soorten pijn in ons lichaam. 

In deze blogpost verkennen we het concept van aarding en hoe het - in combinatie met yoga - de gezondheid van je ischiaszenuw kan ondersteunen, ischias pijn kan verminderen en het algehele welzijn kan verbeteren.

De ischiaszenuw begrijpen: De rol en functieDe ischiaszenuw begrijpen: De rol en functie

De ischiaszenuw is de langste en breedste zenuw in het menselijk lichaam. Hij ontspringt in de onderrug en loopt via de billen naar de benen. Zijn belangrijkste functie is het doorgeven van signalen tussen de hersenen en het onderlichaam, het controleren van spierbewegingen en het geven van gevoel in de benen. Soms kan deze zenuw pijn veroorzaken, zoals een kneep of een branderig gevoel dat helemaal door je been loopt.

"De ischiaszenuw is de grootste perifere zenuw in het menselijk lichaam, gevormd door de vereniging van vijf zenuwwortels van de Sacrale Plexus. Hij heeft een diameter van 2 cm en loopt door de dij en het been, tot aan de voetzool. De ischiaszenuw fungeert als een wortel voor het zenuwstelsel door ons te aarden op de planeet Aarde. Omdat er twee benen zijn, lopen er twee heupzenuwen doorheen. De nervus ischiadicus splitst zich in twee grote takken in het kaakgebied (nervus tibialis en nervus peroneus common). Zoals de nervus vagus een fysieke representatie is van de Kundalini energie, zijn de heupzenuwen een biologisch equivalent van de energiekanalen in de benen die ons verbinden met de aardester via de voetchakra's. Hoewel de Ida en Pingala Nadis beginnen in Muladhara, komt hun krachtbron van de twee energiestromen in de benen, de negatieve en de positieve. Ida wordt toegeschreven aan de linkerkant van het lichaam en krijgt zijn negatieve energiestroom van het linkerbeen, terwijl Pingala door de rechterkant van het lichaam loopt en zijn positieve energiestroom van het rechterbeen krijgt. De twee benen dragen de vrouwelijke en mannelijke energieën van de Aardester naar Muladhara en voorzien zo het hele chakrasysteem van deze dubbele krachten. Zoals gezegd werkt de Aardester als een batterij voor Muladhara - de energiekanalen in de benen dienen als de negatieve en positieve stromen die Aarde-energieën van onze Planeet overbrengen." - fragment uit "Serpent Rising: Het Kundalini Compendium" door Neven Paar

Wist je dat? (versterkt met Chat GBT)

 • Langste zenuw: De ischiaszenuw kan bij sommige mensen wel 45 centimeter lang worden.
 • Twee heupzenuwen: Er zijn eigenlijk twee heupzenuwen in het menselijk lichaam, één in elk been. Elke zenuw bestaat uit meerdere zenuwwortels.
 • Zenuwcompressie: Ischias is een aandoening die wordt gekenmerkt door compressie of irritatie van de heupzenuw, wat kan leiden tot pijn, gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de onderrug, billen en benen.
 • Veel voorkomende oorzaken: Ischias wordt vaak veroorzaakt door aandoeningen zoals hernia's, wervelkanaalvernauwing of zelfs zwangerschap. In sommige gevallen kan het ook worden veroorzaakt door spierkrampen of letsel.

Beide komen samen op punten die 'chakra's' worden genoemd. Sushumna bevindt zich in het midden waar het Ida en Pingala ontmoet bij de basis van de wervelkolom of het staartbeen gebied. Dit gebied ligt dicht bij de heupzenuw en is daarom belangrijk voor de gezondheid van de zenuwen. Een gebalanceerde energie in de Ida en Pingala versterkt het ruggenmerg van binnenuit (link naar artikel over het ruggenmerg). Wanneer dit versterkt is, bevordert het de activering van de Sushumna, wat op zijn beurt de 'neutrale geest' versterkt. De neutrale geest is de yogische geest, de beker van gebed, het vermogen om te handelen in dienst van onszelf en de gemeenschap om ons heen vanuit 'eenheid' in plaats van dualiteit.

In sommige holistische praktijken is er een concept dat bekendstaat als het Aardechakra, dat wordt beschouwd als het energiecentrum dat je verbindt met de Aarde. Mediteren of focussen op het Aardechakra kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Je kunt zelfs nog een stap verder gaan en deze chakra stimuleren tijdens het slapen, waardoor de kwaliteit van je rust verbetert. 

Ik gebruik de aarding slaapmat van Aarding, die wonderen doet.  (Gebruik kortingscode AFKUN9 voor 9% korting op Aarding)

Door jezelf te aarden via dit energiecentrum kun je een beter slaappatroon ervaren en word je frisser en energieker wakker.

Earthing verkennen: een innovatieve aardingstechniek

Earthing verkennen: een innovatieve aardingstechniekEarthing, ook wel bekend als aarden, is een natuurlijke en innovatieve gezondheidspraktijk waarbij je je lichaam verbindt met het aardoppervlak. Door met blote voeten over de grond te lopen, op het gras te liggen of zelfs geleidende systemen te gebruiken, laat je de elektronen van de aarde in je lichaam stromen, waardoor je elektrische toestand in balans wordt gebracht.

Hoewel het waar is dat aarden ook ischias pijn kan verlichten, die moeilijk op andere manieren te verhelpen is, is er maar weinig bewijs over dit onderwerp. Als je ernstige heupzenuw pijn hebt, raad ik je van harte aan contact op te nemen met een specialist. 

We zijn al miljoenen jaren geëvolueerd in direct bio-elektrisch contact met de aarde.

Voornamelijk door met onze blote voeten op de aarde te leven en ook door te slapen.

Door dit contact ontvangen we essentiële aard elektronen of ionen (-) in ons lichaam die onze lichaamsspanning (+) direct en meetbaar neutraliseren en onze gezondheid perfect ondersteunen. Deze energie is niets minder dan zonne-energie (elektronen) die continu vanuit de ionosfeer via 50 blikseminslagen per seconde wereldwijd de aarde bereikt. De zolen van onze voeten zijn dus de toegangspoorten van het antioxiderende (ontslakkende) & ontspannende elektrische effect van de aarde op onze stofwisseling. Je kunt dit gemakkelijk controleren met de lichaamsvetmeter: wanneer je een goed geaard aardingsproduct aanraakt (meestal aangesloten via een geaard stopcontact dat rechtstreeks met de aarde verbonden is), daalt je lichaamsvoltage onmiddellijk naar nul Volt, de aardspanning . Dit ontspant niet alleen je eigen stress, maar alle elektrosmog om je heen wordt ook onmiddellijk geneutraliseerd. Door de ontladende werking van de aarde via de meridianen en de zenuwbanen vanuit je voeten, worden al je organen en weefsels op een natuurlijke manier bediend door deze ontspannende energie.

Hier is een echt experiment van hoe dit werkt. 

Als je jezelf aardt, geeft het (elektrische) ontspannende effect de celwand van je bloedcellen meteen een gladdere oppervlaktespanning .

Je bloedcellen plakken niet meer aan elkaar, waardoor het bloed beter stroomt en je bloeddruk daalt . Dit wordt het Rouleax effect genoemd.

Dit vermindert het risico op hart- en herseninfarcten aanzienlijk en je organen en klieren krijgen een betere doorbloeding, ze krijgen een betere toevoer van zuurstof, voedingsstoffen, supplementen en medicijnen en kunnen daardoor beter hun werk voor je doen. 


Aarden en yoga voor de ischiaszenuw

Aarden en yoga zijn geweldige manieren om de ischiaszenuw te kalmeren. 

Als yoga wordt geïntegreerd met aarding, kan het een krachtig hulpmiddel zijn om ischias zenuwpijn te beheersen. Dit is hoe deze twee praktijken in synergie kunnen werken:

Yoga voor verlichting van ischiaszenuwen: bepaalde yogahoudingen kunnen ischias pijn verlichten door de spieren rond de ischiaszenuw te rekken en te versterken. Deze oefeningen verbeteren de flexibiliteit en de bloedsomloop, waardoor de druk op de zenuw afneemt. Je kunt een van de online yoga trainingen proberen die worden aangeboden door The Kundalini Yoga Club.

6 oefeningen voor heupzenuw pijn

Rek # 1: Voorwaardelijke duifhouding.Voorwaardelijke duifhouding.

Rek #2: Zittende Duifhouding.Zittende Duifhouding.

Rek #3: Liggende Duifhouding.Liggende Duifhouding.

Rek #4: Staande Hamstring Stretch.Staande Hamstring Stretch.

Rek #5: Knie tegen de tegenovergestelde schouder.Knie tegen de tegenovergestelde schouder.

Rek #6: Zittende Wervelkolom Strekking.Zittende Wervelkolom Strekking.

Als je echter lijdt aan chronische ischiaspijn, is het aan te raden om contact op te nemen met een arts voor specifieke oefeningen en/of yogahoudingen. 

 Aarding tijdens yoga: Yoga in de buitenlucht beoefenen, direct op de grond, kan de voordelen versterken. Het stelt je in staat om je tegelijkertijd te verbinden met de energie van de aarde en de positieve effecten van yoga te ervaren. Als het niet mogelijk is om altijd buiten te oefenen, kun je altijd een aarding yogamat van Aarding.org proberen.  (Gebruik kortingscode AFKUN9 voor 9% korting op Aarding)

Hoewel er beperkt wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de directe effecten van aarding op de heupzenuw, zijn er verschillende potentiële voordelen van aarding die indirect kunnen bijdragen aan de gezondheid van de zenuw en het algehele welzijn:

 • Pijnvermindering: Aarding wordt in verband gebracht met pijnvermindering en een betere slaap. Voor mensen die lijden aan ischiaspijn kan aarding helpen om het ongemak te verlichten en een betere slaap te bevorderen, waardoor het lichaam effectiever kan genezen.
 • Ontstekingsreactie: Van aarding wordt aangenomen dat het helpt ontstekingen in het lichaam te verminderen. Ischias Pijn heeft vaak te maken met ontstekingen en druk op de zenuw. Door ontstekingen te verminderen, kan aarding verlichting bieden aan mensen met ischias.
 • Vermindering van stress: Van aarding is aangetoond dat het stress vermindert en ontspanning bevordert. Chronische stress kan pijnklachten, waaronder ischias pijn, verergeren. Het beoefenen van aardingstechnieken kan helpen om stress te beheersen en indirect bijdragen aan de gezondheid van de ischiaszenuw.
 • Verbeterde bloedsomloop: Sommige voorstanders van aarding suggereren dat het de doorbloeding en circulatie kan verbeteren. Dit kan gunstig zijn voor de ischiaszenuw door te zorgen voor een gezonde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de getroffen gebieden.

Tips om je lichaam te aarden: Voordelen voor de ischiaszenuw

Je lichaam aarden kan de ischiaszenuw enorm helpen. Hier zijn wat tips over hoe je dat kunt doen:

 1. Breng tijd buiten door op blote voeten: Lopen of zitten op gras, zand, aarde of rotsen kan chronische pijn en vermoeidheid verminderen.
 2. Raak de aarde aan met je handen: Dit contact maakt deel uit van aarding en kan pijnniveaus helpen verlichten.
 3. Probeer yoga om te aarden: Kundalini yoga richt zich op de stroom tussen Ida, Pingala en Sushumna - belangrijke kanalen voor energie in ons lichaam.
 4. Activeer het aardechakra: het kan de slaapkwaliteit verbeteren.
 5. Probeer aardingsproducten van Aarding.org: s Nachts kun je jezelf efficiënt aarden op een geaard (bedekt) laken of geaard slaapmatje voor 1/3 van de dag, wanneer je lichaam aan het genezen en herstellen is. Overdag kun je jezelf verder aarden door op een klein aardingsdeken te zitten en met je polsen (op de pc onder het toetsenbord) of voeten op een aardingsmatje.  
 6. Gebruik kortingscode AFKUN9 voor 9 % korting op Aarding voor je Aardingsmat.Streef naar direct contact met de aarde: Hoe meer huid in contact met de aarde, hoe beter.

Aarden voor ischiaszenuw gezondheid

Inzicht in de rol van de ischiaszenuw en zijn mogelijke bronnen van ongemak geeft ons waardevolle inzichten in de verzorging ervan. Het Aardechakra en de praktijk van aarding bieden intrigerende manieren om de slaapkwaliteit te verbeteren en pijn te verlichten door opnieuw contact te maken met de energie van de aarde.

Earthing in je dagelijkse routine opnemen is een eenvoudige en effectieve manier om je ischiaszenuw en algehele gezondheid te ondersteunen. 

Of je er nu voor kiest om blootsvoets op natuurlijke oppervlakken te lopen, de aarde met je handen aan te raken of aardende yoga praktijken te omarmen, de voordelen van deze verbindingen met de aarde kunnen leiden tot betere slaap, minder pijn en een evenwichtiger, energieker leven. Maak er een gewoonte van, streef naar direct contact met de aarde en zet een stap in de richting van meer welzijn door de prachtige synergie van aarding en yoga. Ik ben benieuwd naar je ervaringen met aarding. Hoe maak jij contact met de aarde onder je? Deel je ervaring met me in Huddle.

Over de schrijver
Reactie plaatsen