Kriya for Heart and Soul

Kriya for Heart and Soul

Kriya's in yoga verwijzen meestal naar reeksen van gecoördineerde bewegingen, ademhaling en geluid die bedoeld zijn om een specifiek resultaat te bereiken. Als je op zoek bent naar een kriya die specifiek gericht is op het voeden van het hart en de ziel, kun je een beoefening overwegen die fysieke houdingen, ademwerk en meditatie combineert om een gevoel van innerlijke rust, compassie en verbinding te bevorderen. Hier is een eenvoudige kriya die je kunt proberen. Vergeet niet naar je lichaam te luisteren en pas de beoefening zo nodig aan aan je individuele behoeften en mogelijkheden. 

Hart en Ziel Kriya:

  • Centreren: Ga comfortabel zitten in kleermakerszit of op een stoel. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem om jezelf te centreren.
  • Hart-openende asana's: Beweeg door een serie van hart-openende yoga houdingen, zoals Cobra Pose (Bhujangasana), Fish Pose (Matsyasana), en Camel Pose (Ustrasana). Houd elke houding een paar ademhalingen vast en concentreer je op het openen van de borstkas en het hartcentrum.
  • Ademwerk - Anulom Vilom: Ga in een comfortabele houding zitten. Sluit je rechterneusgat af met je rechterduim en adem diep in door je linkerneusgat. Sluit je linkerneusgat af met je ringvinger, laat je rechterneusgat los en adem uit door je rechterneusgat. Adem in door het rechterneusgat, sluit het, laat het linkerneusgat los en adem uit door het linkerneusgat. Ga 5-10 minuten door met deze afwisselende neusgatademhaling (Anulom Vilom), waarbij je je concentreert op de ademhaling en een gevoel van balans cultiveert.
  • Meditatie - Liefdevolle vriendelijkheid (Metta) Meditatie: Neem een comfortabele zittende houding aan. Sluit je ogen en denk aan iemand van wie je veel houdt. Herhaal zinnen als "Moge je gelukkig zijn, moge je gezond zijn, moge je veilig zijn, moge je op je gemak zijn" in stilte, waarbij je je concentreert op het sturen van liefde en goede wensen naar die persoon. Breid deze oefening uit naar anderen, en breid deze wensen uiteindelijk uit naar alle wezens.
  • Savasana (Lijk Houding): Ga op je rug liggen, armen langs je zij, handpalmen naar boven gericht. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling, zodat je lichaam volledig kan ontspannen.
  • Sluiten: Breng langzaam je bewustzijn terug naar je lichaam. Haal een paar keer diep adem en open voorzichtig je ogen.

Deze kriya combineert fysieke beweging, ademwerk en meditatie om een gevoel van openheid, balans en compassie te bevorderen. Voel je vrij om de duur van elke oefening aan te passen aan je comfortniveau en de tijd die je beschikbaar hebt. Regelmatige beoefening kan helpen om een diepere verbinding met je hart en ziel te cultiveren.

Reactie plaatsen