Kriya for Generating Navel Tappa

Kriya for Generating Navel Tappa

In yoga en traditionele Indiase praktijken zijn er verschillende technieken en kriya's die gericht zijn op het genereren van warmte of energie in het navelgebied. Naar deze warmte wordt vaak verwezen als "naveltappa" of "agni" (vuur) in het navelgebied. Men gelooft dat het activeren van het navelcentrum verschillende fysieke en spirituele voordelen heeft. Hier is een eenvoudige kriya die je kunt beoefenen om warmte te genereren in het navelgebied:

 Begin met in een comfortabele meditatieve houding te zitten, zoals Sukhasana (gemakkelijke houding) of Padmasana (lotushouding). Zorg ervoor dat je ruggengraat rechtop staat en je handen op je knieën rusten, met je handpalmen naar boven gericht. Begin met diepe, gecontroleerde ademhalingen. Adem langzaam en diep in door je neus, vul je longen en vergroot je buik. Adem langzaam en volledig uit door je neus.

Dit is een krachtige ademhalingstechniek waarbij je snel en krachtig uitademt door je neus terwijl je je buik actief samentrekt. Na het uitvoeren van Kapalabhati beoefen je Uddiyana Bandha om het navelgebied verder te activeren.

 Herhaal de Kapalabhati en Uddiyana Bandha oefeningen voor een paar rondes. Begin met een klein aantal herhalingen en verhoog geleidelijk naarmate je uithoudingsvermogen verbetert. Het is belangrijk om je gedurende de hele oefening bewust te blijven van je ademhaling en je lichaam. Nadat je warmte hebt opgewekt in het navelgebied, blijf je een paar tellen rustig zitten en adem je langzaam en diep in om af te koelen en je energie in balans te brengen.

 Kriya is een waardevolle oefening om Navel Tappa te doen ontwaken, wat leidt tot een verbeterde spijsvertering, stressvermindering, reiniging van het lichaam, versterking van de wilskracht en zelfs spirituele groei. Het is een holistische benadering van welzijn die zowel lichaam als geest ondersteunt. Het opnemen van Kriya in je dagelijkse routine kan leiden tot een gezonder en gelukkiger leven.


Reactie plaatsen