Chakra's wat zijn het eigenlijk?
14 september 2022 

Chakra's wat zijn het eigenlijk?

geschreven door Laura Nidhan, chakra experte bij de Kundalini Yoga Club 

Kun je er al in ‘geloven’? Vraag je je af of ze wel echt zijn? Vaker van gehoord maar echt snappen of voelen hoe het chakra-systeem in elkaar zit, lukt nog niet.

Dat is zonde want het Chakra Systeem is een ongelooflijk krachtig en essentieel energiesysteem die jou voorziet van zeer diverse kwaliteiten, gaven en talenten.

In deze chakra blog ga ik er vanuit dat je in ieder geval al meerdere keren van chakra’s hebt gehoord en gelezen. Waarschijnlijk weet je ook een beetje hoe het werkt werkt, maar zou je graag meer willen leren over; 

  • Wat zijn chakra's? 
  • Hoe zijn chakra's ontstaan? 
  • Hoe werken chakra's nou eigenlijk?
  • Welke invloed hebben de chakra's? 
  • Waarom is het belangrijk om de chakra's stromend te hebben? 
  • En hoe kun je chakra's helen, transformeren en genezen? 

overzicht chakra's

Heel goed en begrijpelijk! Ik neem je in deze blog mee vanuit mijn persoonlijke ervaring, maar ook vanuit professionele kennis en achtergrond. Ik ben namelijk opgeleid tot Energetisch Therapeut, NLP Hypnose practitioner, Kunstzinnig Dynamisch Coach en Kundalini Yoga leraar. Over de hele wereld leerde ik van veel verschillende teachers oa van Zuid Amerikaanse Sjamanen en Aziatische genezers en helers. 

Waar ik ook kwam, de chakra’s kwamen ook steeds terug en dat fascineerde mij enorm. Ik vond de bevestiging dat het chakra systeem universeel en oeroud is. Ik ben me jarenlang gaan verdiepen in het chakra-systeem en levensenergie (ook wel Kundalini Energie genoemd). Ik bestudeer en beoefen sinds mijn 17e Kundalini Yoga, chakra-psychologie en spirituele ontwikkeling. Hierdoor genas ik van de ziekte van Lyme, heelde mezelf van PTSS (post traumatisch stress syndroom), hechtingsstoornis en extreem zelfafwijzing. 

Inmiddels ben ik de expert op het gebied van de chakra’s en levensenergie. In deze blog wil ik graag bij het begin beginnen en je stap voor stap meenemen.

Laura Nidhan


Het belangrijkste wat ik je wil meegeven is de inspiratie en fascinatie voor het in het Westen ondergeschoven maar zeer belangrijk aspect van het leven en ons lichaam.

Wij als nuchtere Hollanders worden nog steeds als ‘spiri’ of ‘zweverig’ gezien als we spreken over de chakra’s. Terwijl in India vanuit het chakra systeem en levensenergie onderwezen wordt op de scholen. Geweldig toch?! Ook het verschil tussen beide culturen is al fascinerend. Hieraan kun je zien dat wij in het Westen een minder spiritueel ontwikkeld land zijn. Simpelweg omdat we ons niet meer als, ziel of spirit centraal zien, maar zien als een persoon, een ik en individu. Dit is terug te zien aan de prestatie gerichte inrichting van scholen en werk. 

Afijn, ik wijk nu al uit, maar dat komt echt dat het zo boeiend is. 

tekening chakra's

Wat zijn chakra's? 

Chakra’s zijn energetische knoop/kruispunten die zorgen voor optimale doorstroming van levensenergie door het lichaam.

‘Chakra’. Het woord komt uit de Sanskriet taal en betekent letterlijk ‘wiel’.

Chakra’s functioneren ook als wielen, energetische draaiende wielen. Het draaiende wiel zorgt ervoor dat energie goed kan doorstromen zodat de kwaliteiten van de chakra’s optimaal kunnen worden benut. 


Hoe zijn chakra's ontstaan?

Via de rug wervelkolom stroomt levensenergie op en neer. Levensenergie is opgebouwd uit twee stromingen. Daadkracht energie (Vuur/power/actie/focus/mannelijke/yang) en Flow-Creatie energie (Water/intuitief/voelend/rust/ontspanning/vrouwelijk/yin). Het startpunt van beide stromingen ligt onderin de bekkenbodem (stuitje/perineum) opgeslagen. Wanneer de levensenergie geleefd wordt en dus ‘wakker’ is, stroomt de energie moeiteloos, energiek en vruchtbaar naar boven als soort krioelende slangen.

Zodra de mannelijke en vrouwelijke stroom van (levens) energie, jouw kundalini energie naar boven stroomt, komen ze elkaar op een nieuw punt weer tegen. Daar kruisen zij zich weer. In deze meetingpoint vind een ‘samensmelting’ plaats. Beide energieën worden gebundeld en daarom extra krachtig! En deze samensmelting noem je een chakra, wat letterlijk ‘energetisch wiel’ betekent.

Op de afbeelding zie je de twee stromingen en energetische kruispunten.

overzicht chakra's stroming


Hoe werken chakra's nou eigenlijk? 

Zoals ik al vertelde chakra's zijn energetische wielen. Van het ene chakra stroomt de energie ook weer door naar de volgende. En dat maakt dat chakra’s met elkaar zijn verbonden. De totale stroom noemt men levensenergie ofwel de Kundalini energie.

Wanneer jouw levensenergie goed doorstroomt, komt er in iedere chakra voldoende energie. In balans met het mannelijke en vrouwelijke, hierdoor komen de kwaliteiten ervan ook goed tot uiting. Chakra's hebben dus een grote invloed op ons leven. 


Welke invloed hebben de chakra's?

Okay, maar waarom zijn die chakra’s nou zo belangrijk? Wanneer chakra systeem niet stroomt wordt men ziek, krijgt symptomen, vage klachten, pijnen en zelfs ziektes. Zowel mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel.

Het is dus letterlijk van levensbelang om het chakra systeem vitaal, levendig, vrij en wakker te houden.

Gelukkig gebeurt dit alles ook als geheel vanzelf. Chakra’s kun je genezen en helen op veel verschillende manieren. Voeding, kleuren, muziek, natuur, creativiteit, yoga, ademhalingstechnieken. Ook als je niet bewust bent van je chakra’s. Iedereen heeft chakra’s. Ook dieren! We hoeven er niet bewust iets voor te doen om het te laten stromen. 

Zo doet een boswandeling eigenlijk iedereen goed omdat de bomen een aardende werking (1e chakra, wortel) heeft, je lekker in beweging bent (2e chakra, bekken), ademt frisse lucht (4e chakra, Hart). 

Maarrrr, door stress, angsten, langdurige roofbouw op levensenergie loopt het chakrasysteem schade op. Onbewust kunnen de chakra’s en de levensenergie aardig vast komen te zitten. Door bewuste chakra healing zal je al snel merken waar jij vastloopt en mag helen. 


chakra's helen


Hoe kan je weten of een chakra in balans is of niet? 

Elke chakra heeft eigen kwaliteiten. De kernkwaliteit van een chakra wordt versterkt wanneer het chakra systeem in balans is en profiteer je op dat moment juist van de kwaliteit van dit chakra. Op het moment dat er onbalans is, ervaart men de ‘schaduwzijde’ van de kwaliteit. Oftewel de uitdaging van kwaliteit.

Klachten en symptomen wijzen je de weg naar een specifieke chakra.

Voorbeeld: Het eerste chakra heeft de kracht en mogelijkheid om te kunnen AARDEN. Het gerelateerde zintuig is zwaartekracht. In balans betekent dat aanwezig kunnen zijn in je lichaam. Je voelt je helemaal HIER. 

Voorbeeld II: Je voelt je regelmatig rusteloos, blijft maar dingen DOEN. Over-doen. Stilzitten en of even niksen is letterlijk NIKS voor jou. Het lijkt een gezonde en goede eigenschap om altijd lekker bezig te zijn. Toch wijst het op een rusteloosheid (die voor velen herkenbaar is) die vanuit verschillende chakra’s kan voortkomen. Zoals niet veilig voelen (1e), onderdrukte emoties (2e) of overactieve vuurtje wat eigenlijk langzaam opbrandt (3e).

Het is daarom zo helend om te ontdekken waar het bij jou stagneert. Zodat je op je eenvoudige, simpele en in korte tijd weer nieuwe energie kunt brengen, waarmee ook vele klachten spontaan oplossen. 


Mocht je nieuwsgierig geworden zijn naar meer en voel je diep van binnen dat hier nog groei en ontwikkeling voor je ligt, wacht dan niet veel langer dan nu en onderneem actie!

In de 8-daagse Chakra Challenge laat ik je kennismaken en bewust(er) worden van jouw chakra’s en levensenergie weer wakker te schudden. Blokkades op te heffen. Nieuwe energie door jou heen te laten stromen. klik hier om je nu aan te melden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen