Hoe Koude Training (Ishnaan) & de Koude Douche je Beresterk maakt

Hoe Koude Training (Ishnaan) & de Koude Douche je Beresterk maakt

Koude douches worden bijna universeel verafschuwd - maar wat als ze gebruikt zouden worden als een middel voor genezing en welzijn? Je zou er misschien van ineenkrimpen, maar veel yogi's en andere wellness-experts zeggen dat het kan. Ishnaan, of koud water therapie, wordt aangeprezen met een breed scala aan voordelen voor zowel lichaam als geest.

Wat is Ishnaan?

Westerse yogi's en gezondheidsenthousiastelingen associëren koudwatertherapie met de Wim Hof Methode, die ijsbaden combineert met specifieke ademhalings- en meditatieoefeningen. Maar de praktijk van Ishnaan gaat veel verder terug dan dat. Sommige culturen gebruiken het al honderden jaren.

Eén van de meest prominente voorstanders van Ishnaan was Yogi Bhajan, vermaard meester van de Kundalini Yoga. Hij moedigde zijn studenten aan om elke ochtend vroeg op te staan en eerst een koude douche te nemen.

Het koude water stimuleert het bloed in de inwendige organen om zich naar de capillairen (haarvaten) van het huidoppervlak te haasten. Dit reinigt en geeft energie aan het glandulaire systeem en geeft ons de mogelijkheid om de uitdagingen aan te gaan waarmee we worden geconfronteerd.

koude training yogi koud bad training bibian hopmans guru gian

Yogi Bhajan beschreef de volgende voordelen: 

  • Brengt bloed naar de haarvaten
  • Reinigt de bloedsomloop
  • Vermindert de bloeddruk op inwendige organen, spoelt interne organen door en geeft ze een nieuwe voorraad bloed
  • Versterkt het parasympatische en sympathische zenuwstelsel
  • Contracteert de spieren en zorgt ervoor dat ze gifstoffen sneller verwijderen
  • Brengt de kracht van weerstand en veerkracht naar het lichaam
  • Versterkt de slijmvliezen Houd de huid jong en glanzend
  • Voorkomt dat het lichaam een extra laag vet ontwikkelt, die de lever aantast
  • Brengt alle klieren in evenwicht
  • Bloedsomloop en zenuwproblemen kunnen worden voorkomen door regelmatige koude douches.

De link met je immuunsysteem

Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. De onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar met als doel om bedreigingen voor het lichaam snel onschadelijk te maken. Naast een aangeboren immuunsysteem heb je ook een immuunsysteem dat je zelf kunt ontwikkelen. Daar ligt dus jouw verantwoordelijkheid en kans!!

Helaas zijn wij de connectie met de elementen van de natuur en de bijbehorende kracht kwijtgeraakt. We worden zelden tot nooit blootgesteld aan de elementen van de natuur. We leven in comfort; warm huis, warme kleding, beschermd tegen natuurlijke stressoren, maar niet van onze eigen gecreëerde stressoren. Hierdoor verzwakt ons mentale en fysieke stelsel, omdat we niet uitgenodigd worden onze oerkracht te ontdekken én te gebruiken. We ontdekken niet dat de geest krachtiger is dan de materie. Een groeiend aantal depressies, burn-outs, stemmingsstoornissen, angsten en andere psychische problemen is het gevolg.

koude training yogi koud bad training bibian hopmans guru gian

Fysieke klachten

Naast de psychische problemen zorgt onze comfortabele, én dus schadelijke leefstijl, voor veel fysieke problemen. Hart- & vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1. Leefstijl gebonden diabetes II en overgewicht zijn ook problemen die we éérst op eigen kracht kunnen aanpakken zonder medicatie. Kanker, artritis, astma en ziekte van Crohn zijn ook allemaal een gevolg van een ontregeling van het immuunsysteem, het endocriene systeem en het hormoonstelsel (cursus vrouwen in de wisseljaren). Deze ontregeling is het gevolg van ongecontroleerde ontstekingen. We hebben veel meer controle over ons brein en lichaam dan we denken. Het start met jouw ZIN in het leven.

Ademhaling 

Met behulp van onze bewuste ademhaling krijgen we toegang tot de neurologische aspecten van ons bewustzijn. Als je 10 dagen koud doucht, zal het bloed weer tot het diepst in je hersenen stromen, zodat je jouw ware potentieel kunt ontvouwen. Je hartslag zal dalen, waardoor je hart structureel minder hard hoeft te werken en je daardoor minder stress ervaren. Je krijgt toegang tot je limbische systeem, dat je geheugen en emoties reguleert. Je kunt dit activeren. Je kunt toegang krijgen tot je hersenstam en het 'grijs' wat de pijnsignalen van de hersenen reguleert. Als de neurologische kanalen weer tot stand worden gebracht, kan je pijn verdragen dankzij de afgifte van opioïden dat je een euforisch gevoel geeft zonder stress.

Waarom werkt Koude Training zo goed

Koude training geeft een boost aan je immuunsysteem en vermindert het aantal ontstekingswaarden tot bijna nul! Dit komt doordat er meer cortisol in het bloed circuleert en zelfs tot 6 dagen na de blootstelling aan kou de witte bloedcellen lagere cytokine (ontstekingseiwitten) productie vertonen. Dit is belangrijk voor de behandeling van mensen met de ziekte van Crohn en aan aandoeningen aan gewrichten zoals artritis. Verhoogde ontstekingseiwitten zorgen voor weefselafsterving (necrose), vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kan het eiwit griepreacties opwekken in mensen met auto-immuunziekten of infecties.


Het metabolisme

Het metabolisme (verbranden van calorieën om brandstof te leveren) wordt met 300% verhoogt door de koude training. Hierdoor wordt de interne warmteproductie verhoogd. Zo wordt het autonome zenuwstelsel en immuunsysteem aantoonbaar beïnvloed. De doorbloeding van de opperhuid wordt afgesloten waardoor er weinig warmteverlies is.

Door de verhoging van je metabolisme verbrand je meer calorieën en werkt het bij overgewicht, het verminderen van wit vet en gevaarlijk wit buikvet. Dit buikvet speelt een cruciale rol bij diabetes type II en bij de risico’s voor ernstiger ziekteverloop bij Corona. Wit vet slaat energie op, terwijl bruin vet, dat baby’s bij de geboorte hebben, in staat is energie direct te stoken en het lichaam zelfstandig van warmte te voorzien. Bij het ouder worden verliezen we bruin vet en neemt wit vet toe. Met de koude training verminder je wit vet en maak je weer bruin vet aan. Bruin vetweefsel wordt geactiveerd bij 18 graden. Hoe kouder het is, hoe meer bruin vetweefsel wordt geactiveerd.

Bij 14 graden wordt het metabolisme meer dan vervierdubbeld. Door de blootstelling aan de kou geef je het lichaam een schok en wordt het krachtiger. Het beven van het lichaam is een activiteit om het lichaam van warmte te voorzien. Het blootstellen van het lichaam aan de kou maakt het cardiovasculaire stelsel sterker, zodat het hart minder vaak hoeft te pompen. De blootstelling aan kou traint alle spiertjes in de bloedvaten, hierdoor kan het bloed beter door de aderen stromen.


Koud water training is een oude spirituele traditie

De Sikh Meesters onderwezen de waarde van ishnaan - of hydrotherapie - als onderdeel van de dagelijkse praktijk van Sikh Dharma. Traditioneel, in India, wordt ishnaan gedaan door te dompelen in de heilige zwembaden die de Sikh tempels omringen. In de moderne tijd kan een koude douche in je eigen huis dezelfde voordelen bieden.

Bhai Sahiba Dr. Bibiji Inderjit Kaur, legt in haar boek 'Living Reality' de Sikh traditie van ishnaan uit:


"Wanneer je 's morgens een koude douche neemt, is dat als de eerste slag van de dag. Het roepen van Wahe Guru wanneer je rilt, is je strijdkreet. En wanneer je als winnaar uit de strijd komt, ben je klaar om elke uitdaging aan te gaan, wat er ook gebeurt."


 
De Sikh Meesters gaven het voorbeeld, te beginnen met Goeroe Nanak. Goeroe Nanak mediteerde 's morgens vroeg in de rivier. Deze praktijk heet ishnaan, en is de wetenschap van hydrotherapie. Het revitaliseert je haarvaten en maakt je helder, fris en alert voor je sadhana. Als je tijdens het douchen de Shabad (het heilige lied) van Guru Ram Das reciteert (Gur Satigur Ka Jo Sikh Akhaae), dan creëert de combinatie een vibratie en ervaring die vergelijkbaar is met het nemen van een koude duik in de Amrit Sarovar, het heilige zwembad bij de Gouden Tempel in Amritsar.

Mentale en spirituele voordelen

De mentale voordelen van Ishnaan zijn net zo diepgaand als de fysieke. Blootstelling aan koude kan de symptomen van depressie verlichten, de energie verhogen, de stemming verbeteren en angst en stress verminderen. Veel beoefenaars vinden dat het beoefenen van koudwatertherapie lijkt op het wegwassen van negativiteit, waardoor ze zich positiever en opgebeurd voelen. Door je te dwingen iets moeilijks en buiten je comfortzone te doen, bouw je ook veerkracht, moed en wilskracht op. Je zal van deze kwaliteiten profiteren in elk aspect van het leven, van de mat tot op kantoor.

koude training yogi koud bad training bibian hopmans guru gian

Hoe een koude douche te nemen

Voordat je onder de douche stapt, ja, voordat je nat wordt, masseer je je hele lichaam in met een beetje olie. Olie wordt gemakkelijker door de huid opgenomen als het met water wordt gemengd - en je zult daarna niet vettig zijn. Amandelolie is een echte aanrader, omdat amandelen zoveel mineralen bevatten, en het voedt het lichaam via de poriën van je huid. Ga ervoor! Wanneer het koude water het oppervlak van je huid (die vier lagen heeft) raakt, stroomt al het bloed van diep in je lichaam uit zelfverdediging naar de oppervlakte, waardoor je bloedsomloop ter plekke enorm verbetert. Dit wordt hydrotherapie genoemd. Het versterkt je hele zenuwstelsel. Mensen betalen enorme sommen geld voor wat nu "hydrothermale therapie" wordt genoemd, terwijl je in werkelijkheid alleen je eigen twee handen, koud water en moed nodig hebt.

Ga vier keer in en uit het water, waarbij je je lichaam voortdurend masseert totdat het water niet meer koud aanvoelt. Zorg ervoor dat je de oksels (belangrijkste zenuwcentra) en de binnenkant van de dijen masseert. Je kan zelfs op één voet gaan staan en met de andere voet de bovenkant masseren, maar niet uitglijden of struikelen. Vrouwen: zorg ervoor dat je je borsten masseert.


Hoe Ishnaan & Koude training beoefenen?

Ook al is het trendy geworden, je hoeft niet naar een kuuroord of retraite te gaan om Ishnaan te beoefenen. Je krijgt dezelfde voordelen van thuis koud douchen of zwemmen in een koud meer of rivier. Wij, Jasper Kok en Bibian Hopmans, hebben een prachtige online training gemaakt waarin je de juiste ademhalingstechnieken en voorbereidende oefeningen krijgt om of thuis koud te douchen, een koud water bad te nemen of in het open water te gaan zwemmen.

Kijk hier voor meer informatie.

We zien je graag in de training!


Sat nam,

Guru Gian (Jasper Kok) en Bibian HopmansOver de schrijver
Reactie plaatsen